MOSTAR

Čović nakon sastanka s Izetbegovićem: Razgovarat ćemo sa svim bošnjačkim partnerima

Svaka buduća saradnja će biti bazirana na jasnom programu i nećemo ostati nedorečeni, kazao je predsjednik SDA

Lideri nakon sastanka. M. Smajkić

Piše: Al. Ti. - O.K.

30.11.2018

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović kazao je nakon sastanka sa SDA da su dvije strane pričale o aktuelnoj situaciji i rezultatima izbora.

- Mi tražimo način da pokušamo tražiti rješenja. Vrlo jasno sam kazao u otvorenom razgovoru da je nastojanje koje danas HDZ zastupa stav da želimo razgovarati sa svim bošnjačkim partnerima da vidimo EU perspektivu ovog prostora, koja će u prvom elementu imati prvu tačku, a to je Izborni zakon - kazao je Čović.

Predsjednik HNS-a je, također, kazao da je trenutni cilj njegove stranke osigurati legitimnost.

- Želimo osigurati legitimnost da se ne desi ovo što se sada desilo i da to bude stvar koju ćemo definirati. Oko toga smo se razumjeli i trebat će vrijeme da to sagledamo sve - istakao je Čović te dodao da ovaj put ovo nije koalicija zbog fotelja, nego programa. 

Čović je istaknuo da će kao predstavnik hrvatske politike učiniti sve da zaštiti poziciju najmalobrojnijeg naroda u BiH. 

- Potrebno je razgovarati i sasvim mi je svejedno ko je partner s bošnjačke strane. Razgovarat ću i s gospodinom Nikšićem, razgovarao sam i s Radončićem - rekao je Čović.

Kako je kazao neće se praviti koalicija radi “fotelja” i da će vlast biti formirana onda kada se potpiše “dokument”.

- Pretvoren sam u osobu koja mrzi muslimanski svijet i narod. To je produkt nečije politike da bi se nešto uradilo - kazao je Čović dodavši da je više puta za govornicom govorio da su njemu Bošnjaci braća i kumovi.

"Nama treba čestit odnos između politika, naših, ali svakako između hrvatskog i bošnjačkog naroda. Ja sam zadnji koji će napraviti štetu bilo kojem Bošnjaku", poručio je Čović.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da su ove dvije stranke dugogodišnji partneri i da su obje dobile većinsku podršku svojih naroda.

- Imamo obavezu da idemo dalje zajedno. Prošli mandat je bilo politika koje su se sudarale, ali generalno su ove dvije strane predstavljale stabilnost u državi i vukle ovu državu naprijed - kazao je Izetbegović.

Bivši bošnjački član Predsjedništva kazao je da je u prošlom mandatu stvorena pretpostavka da se od Federacije BiH i Bosne i Hercegovine stvori najveće gradilište na Balkanu.

- Svaka buduća saradnja će biti bazirana na jasnom programu i nećemo ostati nedorečeni. SDA će u ponedjeljak ponuditi program koji će sadržavati tri bitna elementa, a to su mir i sigurnost na Balkanu, reforme na putu ka EU i masovna izgradnja BiH - kazao je Izetbegović.

Dodao je i da HDZ ističe problem izbora legitimnih predstavnika te da je za SDA prihvatljivo sve što je baziramo na Ustavu BiH i entiteta.

- Je li sve ovo moguće uskladiti? Teško, ali ne i nemoguće. Po meni nije nemoguće ovo riješiti - zaključio je predsjednik SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.