ZENICA Organiziran sastanak zbog problema u saobraćaju

Kasumović: Ako ''Ceste Federacije'' ne nađu alternativu, ništa od projekta

Sastanku prisustvovali i predstavnici mjesnih zajednica pogođenih izmijenjenim režimom saobraćaja

D. PAŠALIĆ
30.11.2018 16:59

S današnjeg sastanka

Foto: D. Jurišić

U Zenici je organiziran sastanak povodom novonastale situacije na području grada, a sve zbog preusmjeravanja saobraćaja na regionalne i lokalne puteve narednih 18 mjeseci, dok traje rekonstrukcija tunela Vranduk.

Žila kucavica

Sastanku su prisustvovali Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, predstavnici mjesnih zajednica pogođenih izmijenjenim režimom saobraćaja, predstavnici JP ''Ceste Federacije'', Uprave policije i Direkcije za ceste Zeničko-dobojskog kantona.

U svom obraćanju Kasumović je poručio da je magistralni put M-17 žila kucavica Federacije, a sada je saobraćaj preusmjeren na regionalni i lokalni put, čime se građani teroriziraju.

- Nikakav sporazum s nama nije urađen da se režim ovako organizira, sve je urađeno bez volje građana i Grada. Grad je zadužen 50 miliona maraka kredita koji vraća za GGM, a već su tri kružna toka zbog šlepera uništena. Mještani od Nemile do Zenice, pogotovo djeca koja idu u školu, bez ikakve su zaštite – rekao je Kasumović.

Problem je i to, dodao je, što se regionalne ceste i lokalni putevi nisu prilagodili izmjeni režima saobraćaja, ali i to što građani ne mogu otići do bolnice zbog kilometarskih kolona u gradu.

- Do 15. decembra ''Ceste Federacije'' imaju rok da pronađu rješenje koje je adekvatno za građane, a, ako se to ne dogodi, bit će blokiran put i nema ništa od projekta – poručio je Kasumović.

Predstavnici mjesnih zajednica predložili su da se teretni saobraćaj preusmjeri na put pored HIFA-inih terminala, a Dedo Pjanić iz ''Cesta Federacije BiH'' je poručio nakon sastanka da je rok od 15 dana koji su dobili sasvim dovoljan.

Dovoljan rok

- Mi smo još danas spremni izaći na teren, tako da je rok koji smo dobili, koji ne shvatamo kao ultimatum, sasvim dovoljan. Reakcije izazvane projektom su nešto na šta smo navikli, a siguran sam da sve što se dešava neće utjecati na dinamiku projekta – poručio je Pjanić.

Slijedi potpuno preusmjeravanje

U drugoj fazi planirano je potpuno preusmjeravanje magistralnog sadržaja, međutim, iz ''Cesta Federacije'' su kazali da će pristupiti ovoj fazi ozbiljnije da spriječe posljedice. Sve štete koje nastanu najavili su da će spremni sanirati po okončanju projekta.

NA VRH