ODLUKE

Nelson u Sarajevo dolazi iz Pompeovog kabineta

Njegovo ime na dnevnom redu 3. decembra - Nagrađivan za inovativnost, tehnološka ostvarenja, javnu diplomatiju - Nastavak politike SAD u BiH

Nelson: Dolazi iz kabineta Pompea kao 10. ambasador SAD u BiH

Piše: S. NUMANOVIĆ

1.12.2018

Erik Džordž Nelson (Eric Georege Nelson) bit će u ponedjeljak, 3. decembra, i formalno potvrđen u Senatu, gornjem domu parlamenta Sjedinjenih Američkih Država, za ambasadora u BiH. Kako je objavljeno na web-stranici Senata, njegovo ime nalazi se na obimnom dnevnom redu sjednice ovog tijela.

Ima 13 odlikovanja

Prethodno, on je 28. novembra jednoglasno potvrđen na sjednici Odbora za vanjsku politiku Senata. Samim tim, može se očekivati ista odluka i cijelog Senata.

Nakon potvrde u ovom parlamentarnom domu, Nelsona čeka i svečano polaganje zakletve u Stejt departmentu te pakovanje kofera i dolazak u Sarajevo.

On će biti 10. ambasador SAD u BiH. Naslijedit će Morin Kormak (Maureen Cormack). Njemu je ovo prva ambasadorska pozicija. Dolazi s mjesta višeg savjetnika u kabinetu ministra vanjskih poslova Majkla Pompea (Michael) i ima titulu ministra savjetnika.

Karijerni je diplomata od 1993. i do sada je obavio niz dužnosti. Od 2010. do 2013. bio je zamjenik ambasadora u Kostariki te generalni konzul SAD u Frankfurtu od 1992. do 1995.

Govori njemački, španski i italijanski.

U njegovoj službenoj biografiji navedeno je i da je nosilac 13 odlikovanja i nagrada Stejt departmenta. Između ostalog, nagrađivan je i za inovativnost, tehnološka ostvarenja i javnu diplomatiju.

Sam Nelson vrlo je precizno postavio smjernice svog rada u BiH tokom svjedočenja pred Odborom za vanjsku politiku Senata 4. oktobra ove godine.

- Sjedinjene Države sigurnije su i uspješnije kada je Evropa zaista stabilna i prosperitetna. Kada je tokom rata u BiH 1992.-1995. poginulo 100.000 Bosanaca i Hercegovaca, a dva miliona ih je protjerano, Sjedinjene Države intervenirale su snagom i diplomatijom kako bi okončale rat.

Kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, SAD ostaju čvrsto posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH. Dvadeset tri godine relativnog mira veliko je postignuće, ali ne možemo to uzeti zdravo za gotovo.

Najsigurniji put za osiguranje obećavajuće budućnosti jeste integracija u euroatlantske institucije. Nažalost, previše političara i dalje stavlja najniži etnički nacionalizam i njihovom osobno bogaćenje ispred ključnih reformi – rekao je on tokom svjedočenja.

Četiri prioriteta

Naveo je i četiri konkretna prioriteta svog predstojećeg trogodišnjeg mandata. Svi oni usmjereni su prema jačanju BiH kao države i njenih veza sa SAD.

- Želim raditi sa svim liderima u Bosni i Hercegovini koji dijele naše ciljeve i spremni su se boriti protiv korupcije i provesti reforme – zaključio je Nelson.

Javna zahvala partneru

- Zahvalan sam predsjedniku i državnom sekretaru zbog povjerenja koje su mi poklonili. Danas sam ovdje u pratnji mog partnera Filipa Tatonija (Filippo Tattoni), koji se kao i mnogi drugi supružnici službenika vanjskih poslova žrtvovao da bi me podržao u karijeri. Želim to istaći – naveo je odmah na početku istupa pred senatorima Nelson.

Niti je prešutio svoju seksualnu orijentaciju, niti je to u Senatu i SAD iko i primijetio, a kamoli komentirao.

Nastavak sankcija

- Nastavit ću s dosadašnjim aktivnostima Ambasade na povećanju transparentnosti i odgovornosti. Kada lokalne institucije ne budu djelovale ili kada budu ugrožene stabilnost i sigurnost, ciljane sankcije mogu biti efektivan odgovor – rekao je Nelson u svom svjedočenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.