MAGLAJ

Obilježena 26. godišnjica formiranja Trećeg korpusa Armije RBiH

Naša borba bila je veličanstvena, to su historijske činjenice, rekao je Mahmuljin

Postrojavanje počasnog voda iz sastava jedinica Drugog pješadijskog puka OSBiH. N. Br.

Piše: N. BRADARIĆ

1.12.2018

U Maglaju, gradu heroju, obilježena je 26. godišnjica osnivanja Trećeg korpusa Armije Republike BiH u organizaciji Saveza RVI ZDK. Obilježavanje je okupilo nekadašnje borce iz općina Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona, članove porodica šehida, poginulih boraca, ratne vojne invalide i demobilisane borce, članove Udruženja generala i nosilaca priznanja „Zlatni ljiljan“, a prisutni su bili i resorni federalni i kantonalni ministri Salko Bukvarević i Fahrudin Čolaković, predstavnici lokalne vlasti, brojni građani... 

O nastanku Armije RBiH u historijskom kontekstu govorila je Anisa Pračić-Šehić, dijete šehida i nosioca priznanja „Zlatni ljiljan“ Amira Pračića, a obratio se i Ferid Tukulić, predsjednik Skupštine Saveza RVI ZDK. 

- Za ovo što danas imamo plaćena je visoka cijena, zato je važno sjećati se i dostojanstveno obilježavati ovakve datume - poručio je Tukulić. 

U Maglaju je izvršeno i postrojavanje počasnog voda iz sastava jedinica Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka OSBiH, a upriličen je i defile kroz grad 25 zastava nekadašnjih brigada iz sastava Trećeg korpusa koje su nosili učenici i učenice osnovnih škola Maglaja. 

Tokom dana održana je i svečana akademija na kojoj je između ostalih govorio i general Sakib Mahmuljin, nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije Republike BiH, koji je podsjetio na ratni put jednog od sedam armijskih korpusa. 

- Treći korpus ima svoje mjesto u historiji Armije i same BiH i na to svi trebamo biti ponosni. Mi, pripadnici Trećeg korpusa, zajedno s ostalim pripadnicima Armije, bili smo prepreka ciljevima agresora, a on je bio da nestane Bosne kao države i da nestane Bošnjaka na ovim prostorima. Naša borba bila je veličanstvena, to su historijske činjenice - rekao je Mahmuljin.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.