ALARMANTNO

Sarajevo je večeras grad u kojem je izmjerena ekstremno loša kvaliteta zraka

Posljednjih godina u vrhu liste gradova opasnih po hronične bolesnike

Kvalitet zraka u Sarajevu "opasan". M. Kadrić

Avaz.ba

1.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Sarajevo je grad u kojem su večeras izmjerene ekstremno visoke vrijednosti loše kvalitete zraka.

Naime, prema podacima uređaja za praćenje kvalitete zraka koji se nalaze u sklopu kompleksa Ambasade SAD-a u Sarajevu indeks kvaliteta zraka oko 22 sata je iznosila, čak 289. Dakle, radi se o vrijednosti koja je veoma nezdrava po zdravlje stanovništva.

S druge strane, u protekla 24 sata ova vrijednost je konstantno rasla, tako da je nakon 22 sata dosegla, nažalost svoj vrhunac.

Za one koji ne znaju, vrijednost kvalitete zraka iznad 300 nosi kvalifikaciju "opasan".

- Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme, moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Nadalje, povećava se vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva. Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. S druge strane, i svi ostali bi morali izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani - navode stručnjaci za mjerenje zagađenosti zraka.

Na kraju dodajmo, da je Sarajevo posljednjih godina bio grad koji je uvijek držao vrh liste zagađenih gradova Evrope, a dostupni podaci do sada pokazuju da se trend zagađenja, na našu žalost nastavlja i ove godine.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.