ALARMANTNO

Dok se Sarajevo guši u smogu, stručnjaci i ljekari savjetuju: Najbolje da se ne izlazi iz kuće

Glavni grad u BiH jučer najzagađeniji na svijetu

Stanje koje se ponavlja iz godine u godinu. A. Durgut

Piše: A. Tiro

3.12.2018

Glavni grad Bosne i Hercegovine jučer je, prema zvaničnim mjerenjima instrumenata koji se nalaze u ambasadama SAD širom svijeta, bio najzagađeniji grad na svijetu.

Pesimistično zvuče i prognoze koje nam govore da se i u narednim danima očekuje zadržavanje visokih koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Apsurdno pričati

Ljekari su građanima u BiH poručili da se ne zadržavaju dugo na zagađenom zraku, osim ako ne moraju, a stručnjaci naglašavaju da se svake godine ponavlja ista stvar.

Tako je pulmolog, dr. Zehra Dizdarević objasnila da je najbolje koristiti respiratorne maske.

- Nemamo nikakve prave zaštite od silnog zagađenja osim respiratornih maski. Kada je u pitanju šteta od aerozagađenja, više postaje apsurdno pričati. Najbolje bi bilo da se nigdje ne izlazi iz kuće, ali, nažalost, to nije moguće - kaže Dizdarević.


Dizdarević: Na udaru dišni putevi

Istaknula je da su posebno na udaru dišni putevi.

- Sitne čestice koje se nalaze u zagađenom zraku prolaze skroz u dišne puteve i tu prave oštećenja. Još gore je kada osoba konzumira cigarete ili nargile - navodi naša sagovornica.

Sve navedeno dovodi do pojavljivanja plućnih bolesti.

- Glavobolje, dekoncentracija, trnjenje u rukama, svrbež kože posljedice su koje se osjećaju nakon udisanja ovako zagađenog zraka. Gornji dišni putevi, nos i sinusi, su na udaru. Također, bronhitis je učestao u ovakvim situacijama - kazala je Dizdarević.

Ne čekati kišu

Martin Tais, ekspert za klimatske promjene, za Avaz.ba je kazao da će se ovakve situacije ponavljati svake godine dok se ne poduzmu mjere iz 70-ih godina.


Tais: Zdravlje nam je ugroženo

- Još prije 40 godina napravljen je plan da se izbaci ugalj iz Sarajeva i ogromna sredstva su data za uvođenje plina. Sada je porastao i broj automobila u Sarajevu, ponovo se vratio ugalj, loži se sve i svašta, i to je najveći problem. Dok se to ne riješi, zdravlje će nam biti ugroženo. To je na vladama da riješe - kazao je Tais i dodao:

- Ne možemo više gledati u nebo i čekati kišu, vjetar - zaključio je Tais.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.