BOSNA I HERCEGOVINA Slučaj prijavila Evropskom sudu u Strazburu

Mostarka tužila državu zbog neodržavanja izbora u njenom gradu

Nama se krše prava ne samo da budemo birani nego i da biramo, pojašnjava Irma Baralija

FENA
03.12.2018 12:29

Strazbur: Nova tužba protiv naše države

Foto: Arhiv

Mostarka Irma Baralija, profesorica filozofije i sociologije te magistrica političkih nauka, izjavila je danas u Mostaru da je tužila državu Bosnu i Hercegovinu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog neodržavanja lokalnih izbora u Mostaru.

Svu papirologiju je, kako je kazala, poslala u junu, a tek nedavno je dobila povratnu informaciju, odnosno pismo od Suda u Strazburu u kojem se potvrđuje da je njena aplikacija uredna i validna te da će Sud razmatrati ovaj slučaj.

Govoreći o razlozima podnošenja tužbe, Baralija je kazala da Parlament BiH nije postupio po obavezujućoj presudi Ustavnog suda BiH iz 2010. godine vezano za slučaj Mostara te da su građani i građanke Mostara, odnosno svi oni kojima je Mostar mjesto prebivališta, bili spriječeni da učestvuju u izbornom procesu 2012. i 2016. godine, dakle oduzeta su im njihova prava.

Naglasila je da je BiH potpisnica Povelje o ljudskim pravima i protokola 12 te povelje, gdje se govori o zabrani i diskriminaciji po bilo kojem osnovu, pa samim tim i po osnovu mjesta prebivališta, te da su njena advokatica Dženana Hadžiomerović i ona smatrale da imaju osnova za tužbu.

Kazala je da ovo nije stranačka tužba, već pojedinačna te da nosi naziv "Baralija protiv BiH".

Iako je pojedinačna, pojašnjava Baralija, ona je u ime svih onih koji žive u Mostaru jer je zasnovana na kršenju prava.

- Nama se krše prava ne samo da budemo birani,nego i da biramo. Ja sam bila kandidatkinja na prošlim, općim izborima, i građani Mostara su mi, po broju glasova koje sam dobila, dali povjerenje. Da su bili lokalni izbori umjesto općih, ja bih bila u Gradskom vijeću Mostara - pojašnjava Baralija.

Ona smatra da se u Mostaru dešavaju promjene, ali da se građanima Mostara ne dozvoljava da iskažu svoje mišljenje.

- To je ono što mora prestati, mora prestati upravljanje građanima ovoga grada i mora im se ponovo dati pravo da odlučuju o svojim životima, da donose odluke i da ne dozvole da bilo ko bez njih odlučuje o njima - poručila je Baralija.

Dodala je da naredna godina nije izborna u BiH te da je to šansa da se traže izbori za Mostar.

- Izbore u Mostaru moramo tražiti u 2019. i mi ćemo dati sve od sebe da radimo na tome. Neovisno od presude, dobili je ili ne, važno je da se nastavimo boriti i da insistiramo da se što prije održe izbori - poručila je Baralija.

Posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine. Ustavni sud BiH je presudom iz 2010. godine naložio promjenu Statuta Grada Mostara u dijelu koji se odnosi na izborna pravila za izbor Gradskog vijeća.

Od tada predstavnici stranaka nisu postigli sporazum o izmjenama spornih dijelova Statuta zbog čega lokalni izbori nisu ni održani, tako da grad trenutno funkcionira bez Gradskog vijeća.

Oglasi

NA VRH