SARAJEVO

Hadžibajrić: Glavni uzročnik zagađenja je divlja infrastruktura

Njegova općina je jedina u Kanonu Sarajevo gdje je u potpunosti urađena kompletna dokumentacija kada je u pitanju gasifikacija

Hadžibajrić: Sarajevo mora imati propusnost zraka. Arhiv

Piše: Fu.M.

3.12.2018

Načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, komentirajući trenutnu situaciju sa zagađenjem zraka u Sarajevu, kazao da je Stari Grad jedina općina u Kanonu Sarajevo (KS) gdje je upotpunosti urađena kompletna dokumentacija kada je u pitanju plinofikacija.  

- Međutim, zbog loše kupovne moći naših sugrađana, mnogi su prinuđeni da se griju na ugalj, koji je lošeg kvaliteta, te na drva. Ugalj se kupuje na crnom tržištu pa bi se inspekcije trebale više pozabaviti ovim problemom – kaže Hadžibajrić.

Podsjeća i da na loš kvalitet zraka utječe i enormno povećanje broja vozila.

- Prije rata u Sarajevu je na 10 gradskih općina bilo registrirano oko 43.000 vozila, a sada na devet općina imamo više od 150.000 registriranih vozila. Prilikom registracije svako motorno vozilo treba proći tehnički pregled, ali detaljni. Samo po pitanju izduvnih plinova, uvjeren sam da oko 40 posto vozila ne bi moglo na ulicu – kaže Hadžibajrić.

Također dodaje da je veliki uzročnik zagađenja divlja infrastruktura, posebno u donjem dijelu grada.

- Zahvaljujući tome, sinoć smo doživjeli da se donji dio grada bukvalno začepio.

Zrak zbog višespratnica ne može da struji. Još iz vremena Austro-Ugarske, s lijeve i desne obale Miljacke ostavljao se prostor za zrak. Rečeno je da ni s jedne strane nije preporučljivo da se prave zgrade sa više od četiri sprata. Međutim, sada dolje niču neboderi, niko to više ne poštuje. Sarajevo je kotlina i mora imati propusnost kada je strujanje zraka u pitanju – dodao je Hadžibajrić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.