PORUKE

Misija OSCE-a: U BiH ima 56 segregacijskih škola, to je najvidljiviji primjer diskriminacije

Berton: Bogata raznolikost Bosne i Hercegovine predstavlja snagu. A. Durgut

A. S.

3.12.2018

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas je predstavila izvještaj "Dvije škole pod jednim krovom: Nevidljivi primjeri diskriminacije u oblasti obrazovanja u Bosni i Hercegovini".

Tom prilikom obratili su se Brus Berton (Bruce G. Berton), šef Misije OSCE-a u BiH, i Fermin Kordoba (Cordoba), direktor Odjela za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a u BiH.

Skrenuli su pažnju na to da u BiH još postoji praksa "dvije škole pod jednim krovom" te da je trenutno radi 56 ovakvih ustanova, među kojima su osnovne i srednje škole zajedno sa područnim i centralnim školama. Cilj izvještaja je bio da se opiše zatečena situacija te prijedlog praktičnih mjera koje mogu biti poduzete da bi se problem riješio, a naglašeno je da je sada sve na vlastima BiH koje moraju biti spremne za efikasan politički dijalog.

- Bogata raznolikost Bosne i Hercegovine predstavlja snagu i treba je njegovati i ne smije se koristiti kao izgovor za razdvajanje i segregaciju učenika, etnički identiteti su bolje zaštićeni kada postoji međusobno razumijevanje i priznavanje. Naše preporuke ne osiguravaju samo poštovanje i zaštićenost etničkih identiteta već i njihovu promociju. Biti zajedno nije isto što i biti isti - kazao je Berton.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.