NOVOSTI

Kanton Sarajevo u srijedu donosi nove mjere zbog zagađenja zraka, moguć i sistem par-nepar

Prema novim podacima struke, procent zagađenosti od saobraćaja 50 posto, dok je do sada bio 15 posto

Sa sjednice Kolegija Skupštine KS. E. Pa.

Avaz.ba

3.12.2018

Na današnjoj hitnoj sjednici Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo jedina tačka dnevnog reda bila je zagađenje zraka u Sarajevu.

- Naša stranka je u vezi s ovim problemom kao opozicija bila najglasnija. Stvorili smo određena očekivanja, a, osim odgovornosti, imamo i ambicije da sa svojim koalicijskim partnerima doprinesemo rješenju ovog problema - kazao je Edin Forto, navodi se u saopćenju Naše stranke koje je objavljeno prije sastanka.

Podsjećamo da Kolegij čine predstavnici svih klubova stranaka i rukovodstvo Skupštine Kantona Sarajevo. 

Predsjedavajući Skupština KS Elmedin Konaković kazao nam je da su na Kolegiju donijeli zaključak da će održati hitnu sjednicu Skupštine KS u srijedu.

- Na sjednici ćemo imati informaciju o zagađenosti, zatim mjere i nove prijedloge koji bi mogli doprinijeti kratkoročnom i dugoročnom rješavanju jednom od najvećih problema Kantona Sarajevo. Prema novim podacima struke, procent zagađenosti od saobraćaja je 50 posto, dok je do sada bio 15 posto – rekao je Konaković.

Naveo je da se razgovaralo i o nabavkama novih mjernih stanica koje bi doprinijele da mjerenje bude kvalitetnije, a da će posebno važna biti nova studija s pravim podacima i mjerama koje treba poduzeti.

- Nije uredu da se sadašnjim propisima drastično tretira glavni grad BiH u odnosu na gradove Evrope. Čuli smo da ugalj nije jedan od glavnih problema u KS, jer sumpordioksida nema u zraku pa nema tog sagorijevanja. Ja bih opet uradio mjere poput par-nepar. Te stare motore Euro 1, 2 da isključujemo iz saobraćaja i da stavimo zdravlje građana ispred svega - rekao je Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.