SARAJEVO

U ovoj godini prijavljeno više od 23.000 nezakonitih migranata u BiH

Ministarstvo sigurnosti BiH, u saradnji s nadležnim institucijama i agencijama, poduzima mjere u skladu s Akcionim planom hitnih mjera

VMBiH: Jačanje državne granice i borba protiv krijumčarenja migranata prioriteti BiH. Fena

Fena

3.12.2018

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmatralo je danas na sjednici informaciju o stanju u oblasti migracija u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH u kojoj je navedeno da je u ovoj godini prijavljeno 23.058 nezakonitih migranata.

Namjeru za azil izrazilo je njih 21.759, ali je zahtjev za azil podnijelo 1.356 migranata, dok je najviše migranata došlo je iz Pakistana (7.644), Irana (3.583), Sirije (2.852), Afganistana (2.760), Iraka (2.077) i Libije (849).

Ministarstvo sigurnosti BiH, u saradnji s nadležnim institucijama i agencijama, poduzima mjere u skladu s Akcionim planom hitnih mjera i zaključcima Vijeća ministara BiH.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske još pružaju podršku Graničnoj policiji BiH u obavljanju poslova nadzora granice.

Kako je navedeno, u pripremi su objekti bivše fabrike "Bira" i lokacija bivšeg Đačkog doma "Borići" u Bihaću kao prihvatni centri za smještaj migranata.

Jačanje državne granice, jačanje kapaciteta Službe za poslove sa strancima i Sektora za migracije te realizacija Sporazuma o readmisiji, jačanje kapaciteta u oblasti azila i borba protiv krijumčarenja migranata i dalje ostaju prioriteti BiH, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.