SLAVLJE

Hasan je Seidu upoznao u proljeće 1968. na bunaru

Supružnici iz cazinskog naselja Prošići veći dio godine provode u Njemačkoj, a najsretniji kada su na okupu sa svojom djecom i unučadi

Hasan i Seida Prošić: Najviše uživaju kada su kod kuće

Piše: S. JAPIĆ

4.12.2018

Hasan (71) i Seida Prošić (69) iz cazinskog naselja Prošići ovih su dana napunili 50 godina zajedničkog života. Zlatni pir dočekali su u Njemačkoj, gdje zbog određenih zdravstvenih poteškoća i redovnih ljekarskih kontrola provode veći dio godine.  

 Petero djece

Nakon više od 30 godina rada u Njemačkoj, Hasan uživa u zasluženoj penziji. Ima manjih zdravstvenih poteškoća pa redovno ide na kontrole. Njegova supruga, koja mu je izrodila petero djece - Senadu, Sabahudina, Sanelu, Sanela i Samru, u Njemačku je otišla tek nakon rata, ponajviše zbog zdravstvenih problema.

Iako je do sada prošla desetak operacija, zahvaljujući tome što se ne vrijeme našla na pravom mjestu i u pravim rukama te što redovno radi preglede i koristi terapiju, još je živa.

Pola vijeka, ističu Prošići, prošlo je kao u trenu, a oni su sretni i zadovoljni svojim životom.

- Kada sam bio mladić, cure smo mogli upoznati na bunarima, svadbama ili vašarima, gdje bi dolazile uglavnom u pratnji rodbine. Seidu sam upoznao u proljeće 1968. godine na bunaru u naselju Hašići. Došao sam tu s nekoliko drugova, koji su također tražili curu kao i ja. Odmah mi je zapela za oko, jer je bila ljepša i veselija od ostalih. Upravo zbog toga su je salijetali i drugi momci, pa je trebalo biti uporan, ali i vješt na riječima kako bih zaslužio njenu pažnju – prisjeća se s osmijehom Hasan.

Iduće ljeto

Dva puta godišnje Hasan i Seida dođu kući na po mjesec i tada uživaju družeći se s unučadi. Kažu da su najsretniji kada okupe svu djecu i unučad i kada su zajedno, pa tako planiraju uraditi i idućeg ljeta, kada će na primjeren način proslaviti zlatni pir.

Težak rad i odgoj djece

- Puno je tereta prešlo preko mojih ruku i sve sam izdržala, izrodila petero djece, odgojila ih i izvela na selamet. Najstarija kćerka udata je u Bihaću, a druga u Cazinu. Sinovi su se poženili, jedan živi u porodičnoj kući u Prošićima, a drugog smo kao dijete odveli u Njemačku, gdje radi i gdje je zasnovao porodicu. Najmlađa kćerka također je u Njemačkoj, gdje radi – kaže Seida Prošić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.