REAKCIJE

Dr. Selimić za "Avaz": Vojna gas-maska jedina je zaštita, a vlastodršci su kuće napravili na čistim padinskim dijelovima

Navodi da opasne čestice ulaze i kroz prozore, ventilacione otvore, tako da adekvatne zaštite, kaže, nema ni u kući

Dr. Edo Selimić: Nema tog lijeka koji nas može zaštititi. Arhiv

A. Nu.

3.12.2018

Nema te tablete, sirupa, lijeka kojim se građani Bosne i Hercegovine mogu zaštititi od ovog zagađenja, kaže pulmolog dr. Edo Selimić. 

U izjavi za "Avaz" kazao je da ćemo "ovo vrlo teško preživjeti".  

- U subotu smo u Sarajevu imali 20 jedinica do kritičnog stanja, a kritično je kada imate 300 čestica po kubnom metru. Ne vidim da se iko od vlasti sekira zbog ovoga ili da se popeo na Trebević da puše u Sarajevo da rašćera ovu maglu i smog – kazao je dr. Selimić.

Navodi da nam ne mogu pomoći ni maske.

- Postoje maske u apotekama tzv. FF53 koje osiguravaju zaštitu od štetnih čestica. No, te maske nas ne mogu zaštititi od sumpordioksida, ugljenmonokisda i dioksida ili ovih hemijskih jedinjenja koja se stvaraju sagorijevanjem. Od tih hemijskih jedinjenja jedino se možemo štititi vojničkom gas-maskom. U vrlo smo nezavidnom položaju – pojašnjava dr. Selimić.

Navodi da opasne čestice ulaze i kroz prozore, ventilacione otvore, tako da adekvatne zaštite, kaže, nema ni boravkom u kući.

Upozorava da se ovako brzo u Sarajevskoj kotlini nije punio smog.

- Ne vidim da se iko iz vlasti puno brine. Možda šute zato što su oni kuće napravili na čistim padinskim dijelovima u okolini Sarajeva. Mene boli što profesionalno ne mogu ništa da uradim, mogu samo da primim pacijente koji dođu da se žale na pluća, pregledati i plakati s njima zbog ovog stanja. Vlast mora poduzeti radikalne mjere da ovo riješe – kaže dr. Selimić.

Ističe da, ukoliko vlasti ne znaju sami iznaći rješenje, neka ga ''prepišu" iz zemalja koje su se izborile sa sličnim problemom.

- Samo neka odu u Njemačku kod pametnijih ljudi, prepišu njihove zakone i primijene ih ako već ne znaju sami da se izbore s ovom situacijom. Do tada mi ćemo se gušiti ili nam preostaje da uzmemo štitove i mačeve i odemo među one koji se 25 godina bore samo za lični interes. Jer oni su najodgovorniji za ovo što se danas "gušimo" u smogu – kaže dr. Selimić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.