DISCIPLINSKA PRIJAVA Sporna izjava

Tužilac Miroslav Janjić prijavljen VSTV-u zbog kritika Suda nakon presude Naseru Oriću

Izricanju presude nije prisustvovao tužilac Miroslav Janjić, koji je za BIRN BiH rekao da je to uradio iz protesta jer "da bi sud bio Sud BiH, u sudnici bi trebali biti i Srbi"

BIRN
03.12.2018 17:49

Janjić: Tužilaštvo BiH osudilo izjavu

Foto: Arhiv

Ured disciplinskog tužioca je potvrdio Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je registrirao pritužbe po službenoj dužnosti protiv tužioca Miroslava Janjića, koji je kritizirao Sud BiH i Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) nakon izricanja presude Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću.

- Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća želi vas informirati da je registrirao pritužbe po službenoj dužnosti vezano za sve navode povodom spomenutog izricanja presude - navedeno je iz Ureda diciplinskog tužioca.

U petak je Apelaciono vijeće Državnog suda pravomoćno oslobodilo Orića i Muhića optužbi za ubistvo srpskih zarobljenika u Srebrenici i Bratuncu. Izricanju presude nije prisustvovao tužilac Miroslav Janjić, koji je za BIRN BiH rekao da je to uradio iz protesta.

- Da bih bio na izricanju, morala bi biti izrečena presuda. Da bi presuda bila izrečena, mora je izreći sud. Da bi sud bio Sud BiH, u sudnici bi trebali biti i Srbi - kazao je Janjić za BIRN BiH nakon presude.

Ovakvu reakciju su istog dana osudili iz Državnog tužilaštva, gdje su rekli da “izrečeni stav tužioca Janjića nije stav Tužilaštva BiH”.

U trenutku pisanja ovog teksta Janjić nije mogao za BIRN BiH komentirati navode Ureda disciplinskog tužioca, kazavši da o njima još nije obaviješten.

Iz Državnog tužilaštva nisu mogli komentirati hoće li biti pokrenuta bilo kakva sankcija prema Janjiću, rekavši da ostaju pri tome da “izrečeni stav tužioca Janjića nije stav Tužilaštva BiH”.

Izricanju presude Oriću i Muhiću nisu prisustvovali, osim Janjića, ni dvojica sudija Apelacionog vijeća – Dragomir Vukoje i Senadin Begtašević.

Na upit o razlozima njihovog odsustva, iz Državnog suda su za BIRN BiH naveli da još čekaju njihovo izjašnjenje.

NA VRH