DOGOVORI Saopćenje za javnost

Održan sastanak delegacija Naroda i pravde, A-SDA, NB-a i PDA

Dok, s jedne strane, imate nacionalne stranke koje su dovele do trenutnog katastrofalnog općeg stanja u zemlji, s druge Bosanskohercegovački blok, koji čine SDP, DF i Naša stranka, blok stranaka političkog centra, nastupat će zajedno

Avaz.ba
03.12.2018 19:16

S ranijih sastanaka

Foto: NB

Lideri bloka političkih stranaka centra, kojem pripadaju A-SDA, Nezavisni blok, PDA i domaćin sastanka Narod i pravda, sastali su se danas u Sarajevu te su potvrdili ranije dogovorene zaključke i stavove, saopćeno je iz stranke Narod i pravda.

- Dok, s jedne strane, imate nacionalne stranke koje su dovele do trenutnog katastrofalnog općeg stanja u zemlji, s druge Bosanskohercegovački blok, koji čine SDP, DF i Naša stranka, blok stranaka političkog centra, nastupat će zajedno i ići će u smjeru brzog uspostavljanja efikasnih vlada na svim nivoima. Razgovori ovih stranaka i početak implementacije vlasti u kantonima i na nivou Federacije zasad su potvrdili opredijeljenost da se prvenstveno s Bh. blokom pokuša napraviti novi pristup i zaokret od dosadašnje etno-nacionalne i stranačke podjele našeg društva po svim šavovima - saopćeno je iz Naroda i pravde.

Nadalje, važno je naglasiti, piše u saopćenju, da iza ovog bloka političkih stranaka stoji oko 140.000 glasova te će biti vrlo važan faktor u predstojećim procesima formiranja vlasti prvo na kantonalnim, zatim na federalnom i onda državnom nivou vlasti. 

- Ovaj blok ostat će dosljedan zaštiti interesa države, naroda i građana Bosne i Hercegovine te u tom smislu predstavnici političkih stranaka insistirat će na što bržem uspostavljanju vlasti na svim nivoima, s kredibilnim, profesionalnim i stručnim ljudima, kao i oslobađanju od straha i općeg lošeg stanja u kojem se nalazi Bosna i Hercegovina.

Tokom današnjeg sastanka dat je poseban značaj i važnost u istrajnosti izmjene Izbornog zakona, naročito u odnosu na njegovu transparentnost, te insistiranje na poštivanju Ustava Federacije BiH kada je u pitanju odluka CIK-a o raspodjeli mandata u Domu naroda Federalnog parlamenta, te u slučaju suprotnog djelovanja članova CIK-a, predstavnici bloka ovih stranaka će poduzeti zakonske mjere i radnje za njihovu smjenu i krivičnu odgovornost. Lideri ovog bloka održat će narednih dana zvanične razgovore s predstavnicima Bh. bloka - saopćeno je iz Naroda i pravde.

NA VRH