ALARMANTNO Već u 7 sati aparati Američke ambasade izmjerili su 363 AQI

Glavni grad se već treći dan guši u smogu, u Sarajevu i jutros zabilježeno veliko zagađenje

Članovi Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo o zagađenju će raspravljati na sjednici Skupštine u srijedu

O.K.
04.12.2018 08:38

Sarajevo: Čestice prašine već dostigle opasne vrijednosti

Foto: O. K.

Glavni grad Bosne i Hercegovine već treći dan se nalazi ispod gustog smoga, koji je i dalje veoma opasan po zdravlje građana. Već u 7 sati aparati Američke ambasade u Sarajevu izmjerili su 363 AQI, a indeks kvaliteta zraka je okarakteriziran kao opasan.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u zraku je najviše bilo karbonmonoksida dok su čestice prašine PM10 već dostigle vrijednosti koje su opasne po zdravlje.

Uprkos tome, jučer su iz Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka Kantona Sarajevo saopćili da, prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo, trenutno ne postoje uvjeti predviđeni za proglašenje jedne od epizoda iz spomenutog plana. Za sada se samo preporučuje ograničeno kretanje na otvorenom za osjetljive kategorije kao što su trudnice, starije osobe, djecu predškolskog uzrasta i hronične bolesnike na koje ovako zagađen zrak ima najviše negativnog utjecaja.

Članovi Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo o zagađenju će raspravljati na sjednici Skupštine u srijedu.

NA VRH