SARAJEVO Prigodna svečanost

Promovirana 5. klasa mladih oficira Oružanih snaga BiH

OS bogatije za 64 nova mlada oficira, od kojih 16 oficirki

Fena
04.12.2018 13:17

Sa današnje svečanosti u Domu OSBiH

Foto: A. Durgut

Peta klasa oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) promovirana je danas na prigodnoj svečanosti u Domu OSBiH u Sarajevu.

Certifikate o uspješno završenoj temeljnoj obuci i ugovori o prijemu u profesionalnu vojnu službu (PVS) primilo je 64 mladih lidera/ki OSBiH (u činu potporučnika).

Čestitke tim povodom, između ostalih, uputili su zamjenik ministrice odbrane BiH za politiku i planove Sead Jusić i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH, generalpukovnik Senad Mašović, istaknuvši značaj kadrovskog zanavljanja, odnosno pomlađivanja oficirskog kora i sastava OSBiH u skladu s utvrđenim kriterijima i standardima.

- To je kontinuitet procesa koji traje već dugi niz godina i korespondira s ukupnim kontekstom našeg plana i opredjeljenja da se zanavljaju OSBiH, kako vojnicima i podoficirima tako i oficirima - izjavio je Jusić za medije.

Potcrtao je značaj današnjeg čina u svjetlu očekivanja koja se vežu za sutrašnji sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a u Briselu, a u kontekstu pozitivnih signala u pogledu aktivacije MAP-a (Akcijskog plana za članstvo u NATO-u), odnosno odobravanja Godišnjeg nacionalnog programa za BiH.

Kako je istim povodom istaknuo načelnik ZK OSBiH, generalpukovnik Senad Mašović OSBiH su od danas bogatije za 64 nova mlada oficira, od kojih 16 oficirki, podsjećajući da su OS od 2013. godine započele intenzivan proces podmlađivanja kadrova, izgradnje sposobnosti i kapaciteta.

- Kapaciteti za obuku OSBiH danas su neuporedivo kvalitetniji i bolji. Kroz naše centre za obuku pripadnici OS se mogu pripremiti za sve ono što Zakon o odbrani BiH propisuje, uključujući i aktivnosti koje podrazumijeva angažiranje van Bosne i Hercegovine, odnosno učešće u sklopu mirovnih misija - kazao je general Mašović.

Najbolja polaznica u sklopu 5. klase oficira OSBiH, potporučnica Sanja Cvetković novinarima je kazala kako je oficirski poziv velika čast i privilegija, naglašavajući kako će se truditi da opravda ukazano joj povjerenje, te se maksimalno angažirati na daljnjem ličnom usavršavanju.

Istovremeno, poručila je svim mladim ljudima diljem BiH da se prijavljuju na konkurse MOBiH-a i iskoriste pruženu priliku.

Svečanoj ceremoniji u sarajevskom Domu OSBiH su, uz visoke zvaničnike MOBiH-a i OSBiH, prisustvovali zvaničnici Ambasade Velike Britanije u BiH i vlasti u BiH, kao i najviši funkconeri NATO štaba Sarajevo i EUFOR-a, te članovi vojno-diplomatskog kora, rodbina i prijatelji pripadnika 5. klase OSBiH.

Tagovi

OS BiH Sarajevo
NA VRH