AFERE

Mujanović dobivao poticaje za uzgoj, a registriran samo za izvoz mesa?!

Naveo da mu je plan da u 2019. proizvede 8.000 krava kako bi dobio poticaje, a inspektori na njegovoj farmi utvrdili da ima tek 535 goveda

Mujanović: Lažni podaci. Arhiv

E. Trako

4.12.2018

Firma “Mujanovići” d.o.o. u veterinarsko-informacionom sistemu registrirana je samo kao uvoznik i izvoznik mesa, potvrđeno je za “Dnevni avaz” iz Kancelarije za veterinarstvo BiH. 

- Koliko je meni poznato, oni se kod nas pojavljuju samo kao izvoznik mesa – kazao nam je Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH.

Dio plana 

Ovaj podatak dodatno raskrinkava Bakirovog mesara Murisa Mujanovića, koji je u Registar poljoprivrednih gazdinstava prijavio da posjeduje 8.910 grla krupne i 3.050 grla sitne stoke. Te je podatke naveo kako bi ostvario pravo na poticaj Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

To ministarstvo, između ostalih, dodjeljuje poticaje i farmerima koji uzgajaju goveda, ali ne i izvoznicima. Postavlja se, onda, pitanje na osnovu čega su Mujanoviću samo lani odobrene 226.803 marke za poticaj.

Mujanović je nedavno izjavio da nije lažno prijavio broj stoke svojih gazdinstava nego da su te brojke “plan proizvodnje za narednu godinu, a ne trenutno stanje, na osnovu kojeg bi kompanija trebala dobiti poticaj”. No, Mujanovićeva farma u Podlugovima kod Ilijaša broji tek 535 goveda, stotinjak ovaca i 15 koza, što su utvrdili i kantonalni veterinarski inspektori iz Sarajeva.

Iako ima političke sponzore, poput Bakira Izetbegovića, nejasno je kako je Mujanović planirao da u 2019. proizvede 8.000 krava?! Postavili smo ovo pitanje Mujanovićevom advokatu Sulejmanu Kadiću, na šta je on odgovorio:

- Industrija hrane i proizvodnje su najbrže rastuća grana u svijetu, globalno gledano, a ujedno su i ogromne mogućnosti i prirodni resursi BiH, gdje mogućnosti nisu u cijelosti iskorištene. Ono što posjeduje naša zemlja, ogroman je potencijal.


Faksimil poticaja dodijeljenih Mujanovićevoj firmi prošle godine. Arhiv

Precizni podaci

Proceduru proizvodnje pojasnio nam je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u FBiH.

- Plan proizvodnje za narednu godinu prijavljuje se do 15. novembra i on služi i za planiranje budžeta za poticaje, koliko bi trebalo vrijediti novca. Naprimjer, farmer kaže da će u 2019. godini imati 30 krava i to prijavi. U drugoj fazi ide ažuriranje tih podataka, a krajnji rok za to je 31. mart sljedeće godine. Do tada svaki vlasnik farme mora precizno prijaviti broj grla, dakle tačan broj - pojašnjava Bićo.

Provjerava se odakle je grlo došlo i ima li bh. porijeklo

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, kaže da se većina informacija u vezi sa Mujanovićem ne odnosi na nadležnosti njegovog ministarstva.

- On se kod nas u Kancelariji za vaterinarstvo u 2018. pojavljuje samo kao izvoznik mesa u Tursku. Ove godine, mislim da je izvezao nešto više od 3.000 tona. S njegovom aktivnošću dotičemo se u onom dijelu kad on prijavi izvoz i Kancelarija prati taj proces. Prvo s dodjelom ceritifikata, a kantonalni veterinari su nadležni da provjere odakle je grlo došlo i ima li bh. porijeklo. Preko veterinara koji su ga pratili, možete doći do informacije odakle su grla koja je on tretirao, dakle s kojih područja - kaže Šarović.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.