ISTOČNO SARAJEVO

Dodik poručio NATO-u: Pridržavat ću se rezolucije Narodne skupštine RS

Mi smo jasno iskazali svoj stav oko NATO-a kroz politički konsenzus svih partija u RS

Dodik na današnjoj konferenciji za medije: Nemam druge politike osim politike NSRS

Avaz.ba

4.12.2018

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kazao je da će se on pridržavati rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti te da "ništa što se tiče NATO-a, s moje strane, neće biti podržano".

Podsjetimo, NATO će odobriti Godišnji nacionalni program za Bosnu i Hercegovinu, što praktično znači aktivaciju MAP-a za Bosnu i Hercegovinu, a taj prijedlog bit će stavljen pred ministre na sastanku u srijedu.

- Ja ću se pridržavati rezolucije parlamenta Republike Srpske o vojnoj neutralnosti. Sve izvan toga, s moje strane, neće biti podržano - rekao je Dodik na pres-konferenciji u Istočnom Sarajevu.

Istakao je da je RS prije desetak godina razgovarala o priključenju NATO-u, da je i Rusija bila za razgovore, ali da je danas situacija na geopolitičkom planu drugačija. 

- NATO je ozbiljna organizacija, a kao i sva međunarodna politika u BiH ovdje, bila je, nažalost, po sistemu ''ako prođe, prođe''. Mi smo jasno iskazali svoj stav oko NATO-a kroz politički konsenzus svih partija u RS. Ja nemam druge politike osim politike Narodne skupštine i vladajuće strukture u RS. Ne znam šta je bila namjera da se sada to nešto ubrza, da li da se iskuša Bosna ili da se pokaže apsurdnost situacije u BiH. Mene kao člana Predsjedništva obavezuje isključivo rezolucija NSRS - rekao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.