AKCIJE Oglasili se iz Tužilaštva BiH

Ramiz Dreković se tereti da je naredio granatiranje sela Kalinovik kod Konjica

Avaz.ba
05.12.2018 09:27

Uhapšeni general Ramiz Dreković

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su u Sarajevu uhapsili generala Ramiza Drekovića, koji je pod istragom zbog ratnog zločina na području Kalinovika kod Konjica 1995. godine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

- Prema nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e su na području Sarajeva uhapsili osumnjičenog Ramiza Drekoviće, rođenog 10. maja 1956. godine u Tutinu u Srbiji. Dreković je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je, u svojstvu nekadašnjeg komandanta 4. korpusa Armije RBiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata - navodi se u saopćenju.

Dreković se tereti da je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic da izvrše neselektivno granatiriranje mjesta Kalinovik, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti.

- Nakon izdate naredbe, artiljerijske jedinice ARBiH izvršile su granatiranje iz artiljerijskih oruđa velike razorne moći, u više navrata tokom maja i juna 1995. godine, te je usljed eksplozije granata, ubijeno dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba, te granatiranjem prouzročeno veliko razaranje imovine i objekata. Osumnjičeni se tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva - navode iz Tužilaštva BiH.

Nakon što bude priveden postupajućem tužiocu, osumnjičeni će biti ispitan i nakon toga će biti donesena odluka o daljnjim aktivnostima u predmetu.

NA VRH