SARAJEVO

Tais zastupnicima prezentirao Informaciju o zagađenosti zraka

Avaz

Piše: A. T.

5.12.2018

11.25 

Martin Tais, član stručnog tijela za provedbu Plana interventnih mjera u Kantonu Sarajevo, na sjednici Skupštine KS predstavio je zastupnicima Informaciju o zagađenosti zraka, naglasivši da plan intereventnih mjera nije u potpunosti provodiv zbog zakonskih regulativa.

- Prvi put se u BiH pokušava provesti istraživanje o utjecaju kvaliteta zdravlja ljudi u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Trenutno je u toku istraživanje koje je pokrenuo Zavod za javno zdravstvo s ciljem dovođenja u korelaciju koncentracije zagađujućih materija i zdravstvenog stanja stanovnika, a koju će provoditi JU Dom zdravlja KS, kao primarna zdravstvena zaštita – rekao je Tais.

Istakao je da je za poduzimanje bilo kakvih efektivnih kratkoročnih akcija i propisivanja mjera ključno djelovati preventivno i brzo, i to u trenucima kada se procjeni da bi moglo doći do ovakvih “epizoda”.  

- Nakon što se uspostavi stabilna meteorološka situacija i temperaturna inverzija, u Sarajevu je potrebno 24-76 sati da koncentracije zagađujućih materija u zraku dostignu izuzetno visoke vrijednosti. Nakon što dođe do akumuliranja zagađujućih materija, veoma malo ili ništa ne možemo uraditi na smanjenju, te rezultat akcija jeste usporavanje ili zaustavljanje trenda rasta zagađujućih materija u zraku kada pretpostavimo da će doći do ovakve pojave – rekao je Tais. 

10.50

Premijer KS Adem Zolj je na početku hitne sjednice kazao da je formiran tim koji će pratiti stanje kada je u pitanju zagađenost zraka te, uz to, kontrolirati parametre. 

Ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite i okoliša Čedomir Lukić istakao je da se o ovom problemu ne govori sve dok se ne desi prekoračenje zagađenosti.

- Vlada KS radi na ovome tokom svih 12 mjeseci. Ovo je problem koji se ne dotiče samo KS već cijele BiH, a posebno FBiH, u okviru koje se po ovom pitanju vrlo malo radi. Odgovornost nije samo na Vladi i Skupštini KS već i na ostalim nivoima vlasti. Pet ministarstava je uključeno u rješavanje ovog problema – rekao je Lukić, istaknuvši da je proglašena epizoda „Upozorenje“, gdje se mjere odnose na saobraćaj.

Lukić je istakao da se ovaj problem dugoročno nikada neće razriješiti, ali da građani mogu dosta utjecati na kvalitet zraka.

Intoniranjem himne počela je hitna sjednica Skupštine KS, na kojoj će 32 zastupnika raspravljati o problemu zagađenja zraka u KS.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, u saradnji sa Stručnim tijelom za koordinaciju, zastupnicima će dostaviti sveobuhvatnu informaciju o zagađenosti zraka, uzrocima, postojećim interventnim mjerama, kao i prijedlozima mjera koje kratkoročno i dugoročno mogu doprinijeti smanjenju zagađenosti zraka.

Posljednjih dana Sarajevo je bilo najzagađeniji grad na svijetu.

Zbog povećanih koncentracija čestičnih tvari u zraku PM10, u Kantonu Sarajevo proglašena je sinoć druga epizoda "Upozorenje".  

Odluku o proglašenju ove epizode, uz primjenu mjera iz Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS, donio je Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.