OBAVIJESTI

Objavljen javni konkurs za imenovanje direktora FUP-a

Lukač: Ko će ga zamijeniti. Arhiva

Piše: M. Aš.

5.12.2018

Nezavisni odbor Parlamenta FBiH raspisao je danas konkurs za imenovanje novog direktora Federalne uprave policije (FUP), a nakon što je precizno utvrđeno da je aktuelni direktor Dragan Lukač, koji je na ovoj poziciji proveo dva mandata, stekao uvjete za penzionisanje i izgubio status policijskog službenika.

U konkursu je navedeno da kandidati za funkciju direktora policije trebaju imati najmanje tri godine iskustva u činu glavnog inspektora ili višem činu, kao i da nisu članovi nijedne političke stranke niti da su u ime neke stranke bili postavljeni na bilo koju poziciju u organima vlasti u posljednjih pet godina.

Mandat direktora traje četiri godine i može se samo jednom uzastopno obnoviti.

Lukač je, podsjećamo, kako je u utvrdio Nezavisni odbor, zvanično s 31. decembrom 2017. godine napunio 44 godine radnog staža i time po sili zakona još prije četiri godine trebao biti penzionisan. No, on je na ovoj poziciji ostao iako ga Vlada nikada nije ni imenovala za direktora, nego je 2015. godine donosena odluka o privremenom rješenju.

On je prije nekoliko mjeseci najavio da će se povući s te pozicije zbog bolesti, ali ostavku još nikada nije podnio. Ni ministar FMUP-a Aljoša Čampara nikada nije prijedlog Nezavisnog odbora poslao na Vladu da bi se Lukač smijenio.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.