BRISEL

NATO traži reformu obavještajnog sektora i civilni nadzor nad OSA-om

Piše: Od specijalnog izvještača "Dnevnog avaza" iz Brisela / S. NUMANOVIĆ

5.12.2018

NATO očekuje od BiH sasvim konkretne korake u borbi protiv korupcije. 

- Nadamo se da će konačno odgovoriti i na dodatna pitanja EU, očekujemo i reformu obavještajnog sektora u BiH. No, BiH je tek na početku i nije blizu ulaska u NATO, zato se o tome razgovara. Fokus je na profesionalizmu i civilnoj kontroli obavještajnog sektora. Na tome radimo zajedno s EU. BiH treba odlučiti kada će i kako to uraditi, nikoga ne tjeramo. No, BiH je do sada uradila puno na ovome. Imamo dugu historiju saradnje s BiH i u Sarajevu znaju šta očekujemo. Dakle, neće biti nekih spektakularnih iznenađenja za BiH u ovoj našoj ponudi da nam dostave svoj prvi ANP - rečeno je novinarima u Briselu.

Budžet je veliki i mi u okviru dostavljenog ANP-a očekujemo da se BiH pozabavi i ovim problemom. BiH mora osigurati da se suzbije i eliminira korupcija i u sektoru javnih nabavki. Ovo nije ništa novo i bh. zvaničnici odavno znaju naše stavove. S njima i o ovome već odavno razgovaramo - kazao je zvaničnik NATO-a danas u Briselu.

Istaknuo je da se sada, kada je BiH korak dublje u svojim odnosima s NATO-om, očekuju konkretniji koraci na ovom polju.

- Nadamo se napretku u BiH. Ponuda nije da BiH uđe u NATO, da bude član Alijanse, već se otvaraju vrata BiH za daljnji napredak. Veliki broj objekata je već registriran, puno je i sudskih odluka u tom smjeru. Daljnje insistiranje na registraciji imovine nije produktivno. Bilo bi štetno za BiH da ne prihvati ovu pozivnicu. Jasno nam je raspoloženje u BiH kada je NATO u pitanju. No, ova odluka neće napraviti da BiH sutra uđe u NATO. Makedonija je bila 18 godina s MAP-om. Ne tjeramo nikoga da bude dio NATO-a - kazao je visoki zvaničnik NATO-a na brifingu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.