PORUKE

Stoltenberg: Pružena ruka BiH, do njih je kako će odgovoriti

AFP

Piše: Od specijalnog izvještača "Dnevnog avaza" iz Brisela / S. NUMANOVIĆ

5.12.2018

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a su na sastanku odobrili prvi bh. godišnji nacionalni program, čime je Bosna i Hercegovina zvanično dobila ponudu za Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO-u. 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je danas u Briselu da su stabilnost i sigurnost zapadnog Balkana izuzetno važni za NATO te da je BiH vrijedan doprinos operacijama NATO-a i da podržavaju u potpunosti njen put ka EU integracijama.

- Upravo smo završili sastanak na kome smo razgovarali o zapadnom Balkanu. Zajedno smo s Federikom Mogerini (Federica Mogherini) pokazali da su NATO i EU zajednički obavezni i opredijeljeni za stabilnost i sigurnosti regiona - kazao je Stoltenberg.

Istaknuo je da NATO ministri podržavaju BiH u svim reformama.

- Spremni smo prihvatiti prvi Godišnji nacionalni program BiH. Očekujemo reforme u oblasti odbrane, ekonomije i politike. Do BiH je da odluči da će prihvatiti i iskoristiti ovu priliku - naveo je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a je, također, istaknuo da je razgovarano i o situaciji na Kosovu, objasnivši da je NATO osudio uvođenje tarifa na robu iz Srbije i BiH.

- Takvi potezi dovode do novih podjela i otežavaju dijalog između Beograda i Prištine. Apeliramo da se svi suzdrže provokativnih izjava i pristanu na neophodne kompromise kako bi krenuli u budućnost - napomenuo je Stoltenberg.

Također je i najavio sastanak NATO šefova diplomatija u aprilu naredne godine, koji će biti održan u Vašingtonu i kada će se obilježavati 70. godišnjica NATO-a.

Stoltenberg je pohvalio saradnju NATO-a i EU. Istaknuo je da je ona sada na nezabilježeno visokom nivou.

- NATO-u ne smetaju planovi daljnjeg jačanja vojnih i odbrambenih potencijala EU. To pomaže i jača NATO. Sve mjere koje nisu protivne ili konkurentne NATO-u, mi ćemo pozdraviti. Ni na koji način evropske odbrambene aktivnosti ne mogu i neće zamijeniti ili istisnuti transatlantske odnose - istaknuo je generalni sekretar NATO-a.

Također, novinar AP-a je upitao Stoltenberga kako očekuje da BiH dostavi ANP (Godišnji nacionalni program BiH).

Stoltenberg je kazao da je sve sada na BiH da odluči.

- Donijeli smo svoju odluku i spremni smo primiti njihov ANP, ali neka oni odluče - rekao je Stoltenberg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.