SARAJEVO

Incko: Bez dogovora o popuni Doma naroda FBiH, bit će usporeno formiranje vlasti

S. D

5.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Valentin Incko (Inzko), visoki predstavnik BiH, rekao je na pres-konferenciji da BiH mora napraviti hitne korake na unapređenju izbornog sistema koji će vratiti povjerenje u integritet izbornog procesa, jer će u protivnom izbori imati sve manje smisla.

- Rusija je izdvojila mišljenje o zaključcima i nisu se pridružili komunikeu Upravnog odbora PIC-a - kazao je novinarima u Sarajevu Incko.

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) zasjedali su jučer i danas u Sarajevu kako bi razmotrili trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini i izazove s kojima se zemlja suočava.

Formiranje vlasti

- Logično je bilo da su izbori bili visoko na našem dnevnom redu. U junu smo govorili o podjelama, a danas o tome kako stranke formiraju vlast. Naše kolege iz OSCE-a dale su procjenu našem odboru i govorile su o provođenju izbora. BiH mora napraviti hitne korake u izbornom sistemu koji će vratiti povjerenje. To će biti moguće jedino kada se formira vlast. To je druga tema. Ovaj proces u Republici Srpskoj će biti završen mnogo ranije - kazao je Incko.

Upitan hoće li reagirati ako ne bude odluke CIK-a u vezi s popunom Doma naroda FBiH, Incko je rekao:

- Nismo razmatrali neki konkretan rok za takvo nešto, ali smo diskutirali o tome da se vlasti ovdje obično formiraju u januaru i februaru. Bilo je nekih mišljenja da se donese neko ad hoc rješenje.

Dodao je da je tokom sjednice Upravnog odbora PIC-a istaknuto da će bez dogovorene formule za popunu Doma naroda formiranje vlasti u FBiH biti usporeno.

- Kako pratimo politički razvoj u ovoj zemlji, svjesni smo da ima podjela i nakon izbora - kazao je Incko.

Komentirajući čin Milorada Dodika koji je danas napustio sastanak Predsjedništva BiH s članovima PIC-a, kazao je da je Zakon o zastavi BiH jasan i precizan.

Korektno i srdačno

- Osjetio sam to kao korektno i srdačno. Rukovao se i s američkom ambasadoricom, onda je predao Komšiću predsjedavanje i napustio je sastanak. U prostoriji je bila samo zastava BiH, a on je kazao da tu treba da bude i zastava FBiH i RS. Zakon postoji i on je eksplicitan. To se može mijenjati, ali je on sada na snazi - kazao je Incko.

Denis Hern (Hearne), prvi zamjenik visokog predstavnika, kazao je da su se članovi Upravnog odbora PIC-a sastali s članovima Predsjedništva BiH, ali da je Milorad Dodik napustio sastanak zbog postavljene zastave Bosne i Hercegovine u sali Predsjedništva, što je u skladu sa Zakonom o zastavi BiH. Dodik je, rekao je, tražio da u sali bude postavljena i zastava Republike Srpske, ali da takvo nešto ne bi bilo u skladu sa Zakonom o zastavi BiH.

Gdje čeljad nisu bijesna, kuća nije tijesna

Na pitanje zašto je Rusija izdvojila mišljenje na današnjoj sjednici Upravnog odbora PIC-a, Hern je kazao da je Rusija vrlo aktivan član i potpuno su uključeni u sve diskusije.

- Oni su odlučili da imaju nekoliko rezervi prema komunikeu. To su i ranije radili, a za daljnje komentare morate se obratiti ruskom ambasadoru - rekao je Hern.

Podsjetio je na Akcioni plan koji je potpisao i Nebojša Radmanović, a koji nije otkazan i tiče se aktivacije MAP-a, a izlaganje je završio riječima: "Gdje čeljad nisu bijesna, kuća nije tijesna."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.