POLITIKA

Džaferović, ohrabren sastankom s Palmerom, poručio da vjeruje u nevinost generala Drekovića

BiH na putu za NATO ima podršku Vijeća za implementaciju mira

Džaferović: Osvrnuo se i na hapšenje generala Armije RBiH. A. Durgut

Fu. M.

5.12.2018

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović na današnjoj pres-konferenciji kazao je da je danas deblokiran put Bosne i Hercegovine ka NATO-u te da je naša zemlja ohrabrena da napravi iskorake u reformama. 

- Pozivam sve institucije u BiH da poduzmu sve aktivnosti da bi što prije realizirali naš plan. BiH na ovom putu ima podršku Vijeća za implementaciju mira - rekao je Džaferović. 

Džaferović je izjavio nakon sastanaka sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom (Matthew Palmer) da je obrahren ovim sastankom i da pozdravlja snažan angažman SAD prema BIH.

On se osvrnuo i na hapšenje generala Armije RBiH Ramiza Drekovića. 

- Oni koji se odazivaju institucijama BiH ne moraju biti privođeni kao i bjegunci. General Dreković nikada nije bježao od pravde. Etničkog balansa u procesuiranju ratnih zločina nije bilo i nikada ga neće biti. Nije moguće izjednačiti one koji su branili BiH s onima koji su ga napadali. Vjerujem u njegovu nevinost - kazao je Džaferović. 

Također, osvrnuo se na današnje napuštanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa sjednice Vijeća za implementaciju mira. On je kazao da je ponašanje Dodika bespotreban potez i da je trebao ostati na sjednici. 

- To predstavlja povredu ugleda Bosne i Hercegovine. Nikada jedna entitetska institucija ne može promijeniti odluku državnih institucija, kao što to pokušava učiniti Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) - rekao je Džaferović i dodao da zastava RS treba biti na institucijama tog entiteta, a državna na institucijama BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.