SAZNAJEMO Sutra u Zenici

Novi sastanak Građanskog bloka: A-SDA dobila podršku tri zastupnika

Na sastanku će se razgovarati o podjeli resora, ministarstava, ali i premijerskoj poziciji

Piše: D. PAŠALIĆ

S jednog od ranijih sastanaka


U Zenici će sutra biti održan novi sastanak Građanskog bloka, na kojem će se razgovarati o podjeli resora, ministarstava, ali i o premijerskoj poziciji, saznaje “Avaz”.

Tri zastupnika

Prema informacijama do kojih je došao “Avazov” portal, posebno je interesantno što su se tri zastupnika iz drugih stranaka, a koji su osvojili mandat u Kantonalnoj skupštini, stavili na raspolaganje Kantonalnom odboru (KO) Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA).

S obzirom na novonastalu situaciju, A-SDA sada ima pet ruku, odnosno podršku tri zastupnika drugih stranaka, pored dva mandata koja su osvojili Ramo Isak i Amra Jupić, zbog čega bi i oni mogli ponuditi svog kandidata za premijera Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Za sada se špekuliralo da to mjesto pripada SDP-u, koji ima šest zastupnika u Skupštini ZDK, ili pak Nezavisnom bloku, koji ima pet zastupnika i već je ponudio Amru Mehmedić na mjesto premijerke.

Međutim, podrškom tri zastupnika iz drugih stranaka koja je došla A-SDA, ova stranka, također, ima velike šanse za premijersko mjesto.

Kako je naš list već pisao, u ZDK još nije utvrđena zvanična raspodjela pozicija. No, prema posljednjim informacijama, tri su kandidata za premijera: Amra Mehmedić (NB), Rifat Delić i Jasminko Kapić (obojica SDP). Sve bliži, s obzirom na novonastalu situaciju, da postane i zvanični kandidat za premijera je i Ramo Isak (A-SDA).

Ministarstva finansija i za boračka pitanja trebala bi pripasti Nezavisnom bloku, dok će DF-u pripasti Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i još jedno ministarstvo. Stranka za BiH, koja ima jednog poslanika u Skupštini ZDK, također bi trebala dobiti jedno ministarstvo ili direktorsku poziciju.

Jedno ministarstvo trebalo bi pripasti SBB-u, s obzirom na to da je već dobio mjesto predsjedavajućeg Skupštine ZDK.

Dva ministarstva

Dva ministarstva - za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša te unutrašnjih poslova - mogla bi dobiti A-SDA. Ministarstva pravosuđa i uprave te zdravstva i socijalnog rada, privrede, poljoprivrede trebala bi pripasti SDP-u.

NA VRH