VSTV

Tegeltija: Postojat će mogućnost razrješenja sudija i tužilaca

Tegeltija: Brojne promjene. Avaz

Piše: M. SMAJKIĆ

6.12.2018

Ocjenjivanje nosilaca pravosudnih funkcija bilo je u fokusu prvog dana dvodnevne konferencije „Pravosuđe - trenutno stanje i perspektiva“, koja je jučer, u organizaciji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV), a u saradnji s Uredom specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH (EUSR) i Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), počela u Mostaru. 

Predviđene sankcije

- To je vrlo važno, jer je prvi put VSTV donio važnu odluku gdje će se rad sudija i tužilaca ocjenjivati na osnovu njihovog kvaliteta - rekao je Kaldun Sino (Khaldoun Sinno), zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH.

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, kazao je da su se u odnosu na prošlu konferenciju, održanu prije godinu, dogodile brojne promjene te je cilj konferencije u Mostaru da nosioce pravosudnih funkcija upozna s tim promjenama, posebno kada je riječ o kriterijima za ocjenjivanje.


Sino: Jako važno

Iako se, podsjetio je, ocjenjivanje nosilaca pravosudnih funkcija vrši od 2003. godine, sada je to, kazao je, znatno unaprijeđeno.

Tako su, istaknuo je, u slučaju nezadovoljavajuće ocjene, u inicijativi za izmjenu Zakona o VTSV-u predviđene i sankcije kojih nema u okviru trenutnog zakonskog okvira.

- Novim bi zakonom bile predviđene određene sankcije koje idu čak i do razrješenja u slučaju loših ocjena – naglasio je Tegeltija.

Također, ocijenio je da period od posljednjih godinu u VSTV-u posmatraju kao neku EU fazu pravosuđa BiH, što znači, kako je rekao, usklađivanje pravosuđa BiH sa standardima EU.

Ključan segment

Inače, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH naglasio je da je snažan sektor pravosuđa ključan segment prije otpočinjanja bilo kakvih pregovora BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

- Postojanje VSTV-a je vrlo važno, ali je isto tako potrebno napraviti određena poboljšanja. Potrebno je napraviti izmjene Zakona o VSTV-u, ali krajnja odluka će biti na zakonodavcu. Ali tu su i sudije i tužioci koji igraju veoma važnu ulogu u ovome, jer građani očekuju konkretne rezultate, a tu mislim na efikasnost funkcioniranja pravosuđa, odnosno, donošenje efikasnih i brzih odluka - rekao je Sino.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.