AKCIJE Saradnja Federalne uprave civilne zaštite i Policijske uprave Mostar

Pogledajte kako je uništena aviobomba teška 238 kilograma kod Mostara

Bomba je pronađena 1. decembra u prigradskom naselju Jasenica

A. Č.
06.12.2018 12:24

Radi se o neeksplodiranoj avionskoj bombi AN M64A1

Foto: FUCZ

Dok je većina stanovnika jutros spavala, na području Mostara odvijala se akcija službenika Federalne uprave civilne zaštite i Policijske uprave Mostar. 

Kako je i najavljeno, izmještena je i uništena aviobomba koja je pronađena u prigradskom naselju Jasenica, kod Mostara.

Bomba je pronađena 1. decembra, nakon odrona na mjestu gdje se  eksploatira šljunak, nakon što je, skupa s materijalom koji se odronio, pala s visine od oko četiri metra. 

Radi se o neeksplodiranoj avionskoj bombi AN M64A1, opće namjene, američke konstrukcije iz perioda Drugog svjetskog rata. Njena bruto masa je 238 kilograma, a eksplozivno punjenje 121 kilogram.  

Prema informacijama FUCZ-a, prilikom procjene stanja bombe na licu mjesta pronađena je „aktiv-pasiv“ žica, što može indicirati da upaljači nisu armirani. Prednji upaljač je deformiran, a na zadnjem je vidljiv lom armirajuće lule.

Prema Operativnom planu transporta i uništavanja ove bombe koji je odobrio direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, u prvoj fazi, koja je počela jučer, pregledan je teren bespilotnom letjelicom u radijusu od 500 metara.

Također, upozoreno je stanovništvo iz naselja koja se nalaze u radijusu do 250 metara, uklonjena su parkirana vozila u radijusu od 150 metara, privremeno obustavljen saobraćaj...

Transport bombe počeo je jutros u pet sati. Bomba je izmještena 30 kilometara od Jasenice, gdje su je ekipe FUCZ-a uništile.

Tagovi

Mostar Bomba FUCZ
NA VRH