PORUKE Izrazili duboku zabrinutost

Trojica bivših visokih predstavnika pisala Mogerini: Hrvatska se neprestano miješa u političke poslove BiH

Navode da su kao bivši visoki predstavnici u BiH duboko zabrinuti, što se, kako navode, Hrvatska neprestano miješa u političke poslove BiH

Fena
06.12.2018 12:17

Švarc-Šiling, Karl Bilt i Ešdaun: Otvoreno pismo visokoj predstavnici EU

Foto: Arhiv

Trojica bivših visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini uputila su otvoreno pismo visokoj predstavnici Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federiki Mogerini (Federica Mogherini) i ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU, vezano za „uplitanje Hrvatske u političke procese u BiH“. 

U svom pismu Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling), Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) i Karl Bilt (Carl Bildt) navode da su kao bivši visoki predstavnici u BiH duboko zabrinuti, što se, kako navode, Hrvatska neprestano miješa u političke poslove BiH, navodeći kao primjer nedavni pokušaj negiranja legitimnosti izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

- Odluka Ustavnog suda iz 2016. o Izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini (slučaj ''Ljubić") odnosi se na Dom naroda u Federaciji BiH, a ne na izbor Predsjedništva BiH. Pogrešan narativ o slučaju ''Ljubić" koristi se kao argument protiv legitimno izabranog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. Predstavnici HDZ-a iz Hrvatske, zajedno s Draganom Čovićem, čelnikom HDZ-a BiH, tvrde da je izbor Komšića bio nelegitiman i protuustavan. Ipak, niti Ustav BiH niti Izborni zakon BiH ne tvrde da članovi Predsjedništva moraju izabrati članovi njihove "vlastite skupine", navodi se u pismu i dodaje da izborna pravila za Predsjedništvo BiH, kako se primjenjuju na FBiH, pružaju „rijedak mehanizam za unakrsno glasanje koji ima za cilj poticanje umjerenosti nad platformama podjela“.

Švarc-Šiling, Ešdaun i Bilt navode da je od najveće važnosti da se na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU ovog mjeseca pošalje jasna poruka da svaka izborna reforma treba imati za cilj učiniti BiH koherentnijom i funkcionalnijom, da je prioritet formiranje vlasti u BiH, da su granice BiH nepovredive te da se Hrvatska ne bi trebala miješati u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine.

- Također, pozivamo Evropsku komisiju da što je prije moguće objavi svoje mišljenje o zahtjevu za članstvo BiH. Mišljenje Komisije treba naglasiti važnost prava svih građana kao pojedinaca, potičući političare BiH da rade na unapređenju tih prava da bi unaprijedili proces pridruživanja EU – zaključuje se u pismu trojice bivših visokih predstavnika u BiH.

NA VRH