SUD BIH

Svjedoci negirali da je Kemal Čaušević tražio favoriziranje firmi prilikom carinjenja

Na ročište se nije pojavio njegov branilac Krstan Simić

Na ovom ročištu Čauševića zastupala advokatica Adna Dobojlić. Arhiv

Piše: A. ČENGIĆ

6.12.2018

U Sudu BiH jutros je nastavljeno suđenje bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću. Na ročište se nije pojavio njegov branilac Krstan Simić. Optuženi je pojasnio da se „razišao“ s njim, a na ovom ročištu zastupala ga je advokatica Adna Dobojlić, koja brani i Anesa Sadikovića. 

Sistem carinjenja

Optužnica tereti Čauševića za zloupotrebu položaja, primanje dara i pranje novca, a Sadikovića za davanje dara. 

Svjedok odbrane Dušanka Ostojić, uposlenica UIO, pojasnila je sistem carinjenja pri uvozu “Asycuda”, koji se koristi širom svijeta, ali i način kako se kontrolira na traci selektiviteta.

- Na crvenoj traci se kontroliraju dokumentacija i roba, na žutoj samo dokumentacija, ali inspektor može dokumente prebaciti na prethodnu traku ako primijeti nešto sumnjivo, dok zelena traka ne podrazumijeva kontrolu - navela je svjedokinja. 

Istakla je i da Čaušević nikada nije tražio da firme „Eko-San“, „Obitex“, „Janus” i „KS Obitex” idu na kontrolne trake koje su manje rigorozne niti da joj je poznato da su neke firme pri uvozu favorizirane ili da se radilo na njihovu štetu.

Drugi svjedok Haris Mujnović, šef carinske ispostave u Bihaću, negirao je da mu je Čaušević slao Sedineta Karića i Anesa Sadikovića zbog carinjenja. Mujnović je izjavio da Karića i Sadikovića ne poznaje, kao i da mu nije poznata firma “KS Obitex”. 

Dostava dokumentacije

- Poznata mi je firma „Eko-San“ jer je Tužilaštvo tražilo da im se dostavi dokumentacija koje je bilo dosta - kazao je svjedok.

Mujnović je rekao da Čaušević na njega nikada nije utjecao niti je to mogao uraditi, jer ne prihvata nikakvu vrstu utjecaja. 

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva, Mujnović je kazao da je uvijek bilo problema pri uvozu tekstila, kao i da je bio direktor carinske ispostave u Bihaću od 2004. do 2010., kada ga je tadašnji direktor UIO Čaušević smijenio, te je prebačen na drugu poziciju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.