BRISEL Sjednica Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta

Usvojen izvještaj o BiH za 2018. godinu: Prepoznata važnost popune Doma naroda u skladu s odlukom Ustavnog suda

Avaz.ba
06.12.2018 14:06

Sa sjednice u Briselu

Na današnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta usvojen je izvještaj Komisije o napretku Bosne i Hercegovine za 2018. godinu. 

Usvojeni izvještaj poziva na implementaciju ključnih ustavnih, izbornih i političkih reformi s ciljem postizanja napretka po pitanju EU integracija. 

U izvještaj o BiH uključeni su i amandmani zastupnice Željane Zovko kojima je pozvala na donošenje Izbornog zakona sukladno odlukama Ustavnog suda te na popunu Doma naroda Federacije sukladno odluci Suda, pritom spominjući i izjave visoke predstavnice i potpredsjednice Evropske komisije Federike Mogerini (Federica Mogherini) i Johanesa Hana (Johannes Hahn).

Zovko je upozorila na važnost postizanja kompromisa u formiranju vlasti, a koja će održavati načelo legitimnog predstavljanja svih konstitutivnih naroda. Nadalje, po pitanju problema legitimne zastupljenosti tri konstitutivna naroda, problema koji je, također, naveden i u prošlim rezolucijama Evropskog parlamenta, Zovko je naglasila važnost implementacije niza reformi, a koja uključuje izmjenu Izbornog zakona sukladno odlukama Ustavnog suda da bi se Bosna i Hercegovina preobrazila u potpuno učinkovitu, uključivo i funkcionalnu državu.

Isto tako, Zovko je u amandmanima pozvala na donošenje programa i nastavnih planova koji trebaju poštovati kulturnu i jezičnu raznolikost konstitutivnih naroda. Po pitanju nedostatka informiranja na svim službenim jezicima u BiH, zastupnica Zovko je pozvala svojim amandmanom na osiguranje medijskog pluralizma i kulturne raznolikosti.

Zaključno, zastupnica Zovko je pozvala i na standardizaciju krivičnih zakona za slučajeve ratnih zločina, kao i na zaštitu nezavisnosti i digniteta istraživačkih novinara koji se bave slučajevima ratnih zločina, a koji još nisu podvrgnuti krivičnom progonu.

Izvještaj je usvojen s 33 glasa za, sedam protiv i dva suzdržana.

NA VRH