REAKCIJE Novoizabrani dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

Zvizdić: Rano je govoriti o koalicijama, svi čekaju odluku CIK-a

Fena
06.12.2018 15:44

Foto: FENA

Novoizabrani dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (Stranka demokratske akcije - SDA) ocijenio je danas da je rano govoriti o koalicijama na svim nivoima, ali napominje da ta koalicija mora biti bazirana na programskim principima i reformskim procesima.

Kazao je da želi što prije vidjeti formiran novi saziv Vijeća ministara da bi se nastavio rad na važnim pitanjima poput zadataka nakon dobivanja zelenog svjetla za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO), putu ka Evropskoj uniji te reformskim zakonima i ekonomskom jačanju zemlje.

- U koliziji su oni koji govore o ostanku mladih u BiH, a ne dozvoljavaju BiH ubrzani napredak ka euroatlantskom putu i evropskim fondovima - pojasnio je i dodao da stranke čekaju konačnu odluku Centralne izborne komisije u vezi s izborom delegata u Dom naroda Federalnog parlamenta, a tada će svi procesi biti ubrzani.

Zvizdić je i dalje predsjedavajući Vijeća ministara, a na pitanje novinara hoće li sada odstupiti od te funkcije kada je izabran u Kolegij Doma, navodi da to neće učiniti jer ove dvije funkcije nisu u sukobu interesa.

- Osim mene, za poslanike su izabrani još i sadašnji državni ministri Mirko Šarović, Adil Osmanović i Dragan Mektić, što bi značilo da se veliki dio Vijeća ministara mora povući i bilo bi nemoguće praktično imenovati novo Vijeće ministara - istaknuo je.

Pojašnjava i da Godišnji nacionalni plan neće morati sačekati novi saziv Vijeća ministara jer je Komisija za NATO integracije, koja je sastavljena od predstavnika nadležnih institucija vezanih za procese puta BiH ka NATO-u, već radila na izradi nacrta ovog plana.

Izrazio je stoga očekivanje da će Komisija pripremiti prijedlog takvog dokumenta i uputiti ga Vijeću ministara, a radi se o složenom dokumentu koji se sastoji od brojnih oblasti vezanih za sigurnost, odbranu, politiku, vladavinu prava i ekonomiju zemlje te će imati više stotina stranica.

Napomenuo je da je zbog svega toga izrada dokumenta kompleksna i zahtijeva saglasnost, kao i koordinaciju predstavnika većeg broja ministarstava i institucija, ali izražava nadu da će Vijeće ministara obaviti svoj dio posla vrlo skoro.

- BiH ne trebaju nikakvi igrokazi sa zastavom. BiH treba mir, stalnost, ekonomski prosperitet i nova radna mjesta. Ko želi nositi zastavu, može se njome ogrnuti i napravi od nje odijelo, niko mu je neće moći skinuti, ali nama treba ozbiljan pristup ozbiljnim procesima - mišljenje je Zvizdića.

Osvrnuo se na činjenicu da Vijeće ministara još nije usvojilo Pravilnik o policijskim uniformama, ali je kazao da je bilo pritužbi te je zatražen dodatni sastanak s nadležnim ministrom Draganom Mektićem da bi se definirao Pravilnik.

Želeći im izaći ususret, odlučeno je da se to pitanje razmatra na nekoj od narednih sjednica Vijeća ministara, ali Zvizdić kaže da će taj proces biti završen do kraja godine da bi sve potrebno bilo planirano i u budžetu za narednu godinu.

NA VRH