SARAJEVO

Vijeće uposlenika TVSA podržava umjetničke, novinarske i uredničke slobode

U ovoj kući rade vrijedni i časni ljudi, novinari s dugogodišnjim iskustvom, spremni da sačuvaju dignitet TVSA

Filip Andronik: U emisiji Dobre vibracije. YouTube

Fena

6.12.2018

Vijeće uposlenika Televizije Kantona Sarajevo saopćilo je, vezano za gostovanje bh. karikaturiste Filipa Andronika u emisiji "Dobre vibracije", te neprijatnih posljedica koje je to gostovanje izazvalo, najviše po neke od uposlenika TVSA, ali i karikaturistu Andronika, da otvoreno podržavaju slobodu izražavanja, umjetničke slobode, ali i novinarske i uredničke slobode za izbor sagovornika i gostiju u programu TVSA kao javnog emitera.

Ističu da iz odgovornosti prema, prije svega, gledaocima, iskazuju svoje opredjeljenje da se otvoreno bore za odgovornost javno izgovorene riječi, kao i da je nedopustivo da se na bazi lične interpretcije bilo kojeg umjetničkog djela osuđuje i izaziva javni linč.

Također, navode da Televizija Sarajevo i njeni uposleni (Vijeće uposlenika) ne žele biti prostor političkih obračuna baziranih na pretpostavkama te da je sloboda umjetnikovog izražavanja, kao i sloboda medija, na ovaj način, još jednom beskompromisno ugrožena.

- S obzirom na to da pojedine kolege na TVSA, koje su na bilo koji način učestvovale u realizaciji emisije, trpe neugodnosti, da su pojedini izloženi medijskom linču, i ono što je najgore, nakon gostovanja u našem programu i reakcije Uprave JP TVSA, strip crtač Filip Andronik i kolegica Enisa Skenderagić primili su i prijeteće poruke, Vijeće uposlenika TVSA apelira na nadležne i bh. javnost da u skladu sa svojim ovlaštenjima reagiraju - navedeno je u saopćenju.

Naglašavaju da najoštrije osuđuju političke pritiske i utjecaj na profesionalno i etičko izvještavanje, što se do sada na TVSA događalo skoro svakodnevno, kao i političke zloupotrebe rukovodećih pozicija na TVSA.

- Vijeće uposlenika TVSA neće tolerirati bilo kakve političke zloupotrebe ni ovog, kao ni potencijalne buduće slučajeve. U našoj TV kući rade vrijedni i časni ljudi, novinari s dugogodišnjim iskustvom, spremni da sačuvaju dignitet TVSA, ali i profesije, te da ispune svoju osnovnu ulogu, a to je da budu servis građana Kantona Sarajevo - saopćilo je Vijeće uposlenika TVSA.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.