ODLUKE

Kreso izgubila tužbu protiv “Avaza”

Sud utvrdio da nije oklevetana u tekstu pod naslovom “Pravosudna mafija ne miruje”

Mora platiti 1.260 maraka troškova

M. AŠČIĆ

7.12.2018

Bivša predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso, prema presudi Općinskog suda u Sarajevu (broj: 65 0 P 665179 17 P od 19. novembra 2018. godine), izgubila je tužbu protiv “Dnevnog avaza” te je dužna platiti 1.260 KM troškova parničnog postupka, i to u roku od 30 dana pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Ovo je novi šamar za zaboravljenu predsjednicu Suda BiH nakon što je u julu ove godine već izgubila tužbu i protiv predsjednika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića, također prema presudi Općinskog suda u Sarajeva. I prema toj presudi naređeno joj je da plati 1.648,40 KM troškova parničnog postupka.

Faksimil presude Općinskog suda u Sarajevu od 19. novembra ove godine

Općinski sud u presudi od 19. novembra ove godine utvrdio je kako “Avaz” nije oklevetao Kreso u tekstu pod naslovom “Pravosudna mafija ne miruje”, objavljenom 17. avgusta prošle godine. U njemu je, između ostalog, navedeno da je širok spektar “nedjela ove nečasne SDA nositeljice pravosudne funkcije”, kao i da je “Meddžida Kreso, danas jedna neugledna sutkinja koja je, sišavši s funkcije predsjednice Suda BiH, ogoljena svojim nedjelima, spletkama, montažama i pokušajima daljnjeg utjecaja na tok sudskih i tužilačkih postupaka, naročito onog protiv osramoćenog i osumnjičenog kradljivca, nekadašnjeg zamjenika glavnog tužioca Bože Mihajlovića”.

Kreso je tužbom pokušala osporiti navode iz teksta, tvrdeći da je oklevetana, ali je Sud utvrdio “da navedeno izražavanje ne predstavlja klevetu”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.