HOBIJI

Uz pjesmu 400 ptica za pet minuta se preporodim

Uzgaja paunove, fazane, više vrsta pataka, grlice, papagaje, divlje golubove

Krstić uzgaja i paunove

S. JEREMIĆ

7.12.2018

Stanko Krstić iz Unke kod Bosanskog Broda, za prijatelje Car, veliki je ljubitelj sitnih životinja. Uzgaja paunove, fazane, više vrsta pataka, grlice, papagaje, divlje golubove. Njihova pjesma za Stanka je odmor, a rijetko se odluči da nekog od ljubimaca proda. Kaže da uživa u njihovom cvrkutu i pjesmi. - Trenutno imam više od 200 golubova. Najviše je pomeranskih gušana. Riječ je o njemačkoj rasi velikih golubova. Izuzetno je zahtjevan, ali je impozantan i izuzetno lijep. Plijeni gušom, velikim gaćama, robusnošću. Tu su i obrnutokrilni, pa golub dadilje. Imam i pismonoše, onda one koje djeca najviše vole lepezane. I dokaz da nije samo u politici tako nego i kod mene, imam brodske preletače. Imam i divlje golubove. Mnogo toga je u mom dvorištu - nabraja Krstić.

Trenutno posjeduje više od 200 golubova

O svojim ljubimcima, Krstić mnogo toga zna, samo jedno ne – koliko ih tačno ima u svom dvorištu. - Kad bih brojao sve od paunova, grlica, papagaja, golubova, imam više od 400 komada – kaže Krstić. On godinama nije odlazio na odmor. Ima ga u svojoj kući, u dvorištu. Uz zelenilo, ruže i cvrkut svojih ljubimaca, najefikasnije se odmori od svega. - Meni bolji odmor ne treba nego drugovanje sa mojim ljubimcima. Dođem ovdje, sjedim i za pet minuta sam preporođen, odmoran, raspoložen - podvlači Krstić.

Rijetko prodaje životinje

Kad ih toliko hvali, Stanko Krstić mogao bi svoje ljubimce prodati da i druge uveseljavaju. No, kaže da to ne čini. - Ne, nema tih para! Dobro, rijetki su slučajevi da prodam. Da nemam u džepu ni prebijene pare, ove svoje ljepotane ne bih prodao. Ja sam njih hranio, njegovao i sada hoću da uživam. Uložio sam mnogo truda i uvijek se nešto dograđuje. Mnogo puta sam poderao prste dok sam postavljao volijere, ali ništa ne boli kad su moji ljubimci u pitanju. To je moje i sada uživam – kaže Krstić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.