KAKANJ Poslovanje u gubicima

Loše stanje: Rudnici FBiH traže povećanje cijena uglja

Federalna vlada i "Elektroprivreda BiH" moraju najozbiljnije pristupiti rješavanju problema

Avaz.ba
07.12.2018 13:12

Rudnici u FBiH traže veću cijenu uglja

Foto: Ilustracija

Uz ozbiljne probleme s kojima se susreću, predstavnici sindikata federalnih rudnika smatraju da je cijena uglja koja se isporučuje niska i da se treba povećati - to nije urađeno već deset godina.

Predsjedništvo Samostalnog sindikata radnika rudnika uglja u Federaciji BiH ove sedmice u Kaknju je analiziralo ulaganja u rudnike i cijenu uglja.

Federalna vlada i "Elektroprivreda BiH" moraju najozbiljnije pristupiti rješavanju problema zbog kojih, i uz solidne proizvodne rezultate, rudnici posluju u gubicima, poručeno je sa sastanka kojem su prisustvovali i direktori rudnika.  

- Morat će se razmišljati o izmjenama cijena uglja koji se isporučuje iz rudnika prema "Elektroprivredi BiH" jer je u protekle dvije godine došlo do nevjerovatnog rasta cijena opreme i repromaterijala koji koristimo u izvođenju rudarskih radova na terenu, tako da je gotovo nemoguće u ovakvim okolnostima imati finansijski stabilne rudnike - ukazao je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika uglja FBiH.

Konstatirano je da je za opstanak rudnika neophodno povećati cijenu uglja veću u prosjeku za 50 posto, ali konkretni zahtjevi nisu definirani.  

NA VRH