SARAJEVO U Carevoj džamiji

Reisu-l-ulema glasao na današnjim izborima u Islamskoj zajednici

Učešće, prije svega, mladih je veoma važno, kazao je Kavazović

MINA
07.12.2018 11:54

Kavazović: Izbori veoma važni za našu zajednicu

Foto: MINA

Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović obavio glasanje na izborima u Islamskoj zajednici u BiH.

Reisu-l-ulema je glasao u Carevoj džamiji u Sarajevu na izborima za nivo džemata na kojima se biraju članovi džematskog odbora, zastupnici džemata u Skupštinu Medžlisa i izborno tijelo koje bira sabornike.

Ovom prilikom reisu-l-ulema Kavazović je kazao: „Izbori u Islamskoj zajednici su važni kako za Zajednicu tako i za njene članove zato što na taj način svojom voljom biramo ljude koji treba da nas predstavljaju u tijelima i organima Islamske zajednice. Ovo je jedan zaista demokratski proces i zavidan stepen do koga je Islamska zajednica došla dugim nizom godina, možemo kazati, decenija pa i više od stoljeća. Smatram da ovu praksu treba sačuvati, razvijati i unapređivati, što je vrlo bitno jer na ovaj način svaki musliman, član naše zajednice, može iskazati svoju volju, može biti biran, ali i birati druge za koje smatra da mogu ponijeti emanet predstavljanja muslimana u Zajednici i emanet očuvanja našeg, prije svega, vjerskog identiteta, ali i naše povezanosti sa tlom i nacionalnim bićem nas Bošnjaka muslimana u Bosni i Hercegovini. Upravo zbog toga važno je stalno razvijati svijest o potrebi da se učestvuje u izborima i da se ta demokratska volja našeg naroda stalno unapređuje“, istaknuo je reisu-l-ulema Kavazović te se osvrnuo i na učešće mladih, ali ženskog dijela muslimanske populacije u našoj zemlji kada je riječ o aktivnostima u organima Islamske zajednice:

- Učešće, prije svega, mladih je veoma važno zbog toga što ih na taj način učimo da uviđaju da je potrebno ponijeti emanet u Zajednici. Kada su u pitanju naše sestre, smatram da nije dovoljno rađeno u proteklim godinama i decenijama da se one uključe u rad Islamske zajednice. Danas smo u nešto boljoj poziciji nego što smo bili. Uvijek prijeti i opasnost da se učini inverzija i zbog toga je voma važno uvijek buditi tu svijest i pozivati naše sestre da se uključe. Naravno, ukoliko su one pasivne i nemaju tu volju, niko ne može u ime njih to učiniti jer takav je izborni proces. Smatram da se one trebaju odvažiti jer sada imaju priliku da se uključe, da budu glasnije i da zahtijevaju promjenu određenih pravila, ako smatraju da ih treba mijenjati, ali se ne smije ugroziti demokratski princip izbora u Islamskoj zajednici - dodao je reisu-l-ulema Kavazović.

Džematlije će danas moći u svojim matičnim džematima glasati do 19 sati, a s obzirom na to da je petak, mnogi mogu iskoristiti odlazak na džuma-namaz i realizirati ovo svoje pravo i obavezu. Aktivno biračko pravo (osoba koja može glasati) u Islamskoj zajednici ima svaki njen član koji je navršio osamnaest godina života.

U subotu, 22. decembra 2018. godine, održat će se izborne skupštine medžlisa za izbor članova izvršnih odbora medžlisa.

U nedjelju, 23. decembra 2018. godine, održat će se u svim izbornim okruzima izbori za članove Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

NA VRH