MANIFESTACIJA

Ahmedu Žiliću, advokatu iz Sarajeva, prestižna nagrada za životno djelo u Hrvatskoj

Svečana manifestacija će se održati pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, u subotu, 8. decembra 2018. godine

Ahmed Žilić: Advokat iz Sarajeva. Arhiv

Avaz.ba

7.12.2018

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) i ove će godine obilježiti Međunarodni dan ljudskih prava i dodijeliti svoje tradicionalne nagrade. Istovremeno će obilježiti 70. godišnjicu usvajanja Opće deklaracije o ljudskim pravima.

Svečanost će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, u subotu, 8. decembra 2018., u 19 sati u auli Nacionalne i sveučilišne biblioteke u Zagrebu. Tom prilikom Grabar-Kitarović će se prigodnim govorom obratiti prisutnima.

Govorit će i prof. dr. Ivan Šimonović, donedavni pomoćnik glavnog sekretara Ujedinjenih naroda za ljudska prava, te predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) Ivan Zvonimir Čičak.

HHO je ovogodišnje nagrade dodijelio:

1. Nagradu "Miko Tripalo" za doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava tokom protekle godine koji nadilaze profesionalne obaveze i uobičajene standarde, a koja se dodjeljuje državnim zvaničnicima, predstavnicima tijela lokalne samouprave i političarima, dodijelio je prof.dr. Ivanu Šimonoviću, profesoru Pravnog fakulteta u Zagrebu.

2. Nagradu "Mašović-Vincetić-Nikolić" za doprinos u promoviranju vjerske tolerancije, međureligijskog dijaloga i ekumenizma u Hrvatskoj, a koji nadilazi profesionalne obveze i uobičajene standarde, dodijelio je Tvrtku Barunu, isusovcu i čelniku "International Catholic Relief" (ICR).

3. Nagradu "Joško Kulušić" za doprinos u zaštiti ljudskih prava na području medijskog djelovanja tokom protekle godine, a koja nadilazi profesionalne obaveze i uobičajene standarde, a dodjeljuje se istaknutim novinarskim autoritetima, urednicima ili medijima, dodijelio je Ani Tomašković, novinarki HRT-a i urednici emisije "Normalan život".

4. Međunarodnu nagradu koja se dodjeljuje pojedincima za životno djelo koji su u svojim sredinama van granica Republike Hrvatske dali značajan doprinos razvoju i praksi ideje ljudskih prava, dodijelio je Ahmedu Žiliću, advokatu iz Sarajeva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.