REAKCIJE

Iz Ambasade SAD u Sarajevu kazali da ćevabdžinica ne utječe na mjerenje zagađenosti zraka

Čak i kada laički posmatramo situaciju zagađenosti, utvrdili bi da restoran nema nikakve veze s ovim, kazali su nam iz ove institucije

Ambasada SAD: Imamo sve instrumente za praćenje zagađenosti. Arhiv

Piše: A. Tiro

7.12.2018

Na nedavno održanoj hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo o kvalitetu zraka u KS Plamenko Tais, član stručnog tijela za provođenje Plana interventnih mjera, predstavio je informacije o kvalitetu zraka u KS. 

Naime, Tais se osvrnuo na podatke koje objavljuje Ambasada SAD u Sarajevu o zagađenosti zraka u KS.

- Jesmo li najzagađeniji - nismo. Jesmo li zagađeni - jesmo. Mjesto postavljanja analizatora Američke ambasade je veoma upitno zbog jednog značajnog izvora prašine koji se nalazi u blizini - ćevabdžinice. Ona vrlo često u velikom količinama emitira čestice prema Američkoj ambasadi. Sama lokacija i način prikazivanja rezultata Američke ambasade nije u skladu s našim standardima - kazao je Tais.

Zatražili smo i komentar Ambasade SAD u BiH. Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD su za Avaz.ba kazali da su gore navedene tvrdnje smiješne i naučno neutemeljene.

- Čak i ako laički posmatramo “dobre i umjerene” rezultate mjerenja kvaliteta zraka u danima kada su okolni restorani otvoreni, kao i “opasne” nivoe zagađenosti u periodima kada su restorani zatvoreni, logičan zaključak se sam nameće. Brojni stručnjaci za praćenje kvaliteta zraka pri Američkoj agenciji za zaštitu okoliša (EPA) pregledali su lokaciju na kojoj je postavljena oprema za praćenje kvaliteta zraka u Ambasadi SAD i ona je u skladu sa strogim smjernicama EPA-e, opisanim u Code of Federal Regulations, što se tiče visine na kojoj je postavljen monitor, protoka zraka oko njega, udaljenosti od ceste i drugih izvora zagađenja - navode iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD.

EPA-ini stručnjaci su na osnovu podataka o smjeru vjetra, koje je dostavio Federalni hidrometeorološki zavod, izračunali da će dominantni smjer vjetra nositi emisije iz restorana u suprotnom smjeru od kompleksa Ambasade SAD.

- U novembru, primjerice, vjetar je nosio emisije iz restorana prema monitoru manje od 10 posto vremena. Naučnici iz EPA-e procjenjuju da će spomenuti restoran vrlo malo doprinijeti postotku koncentracija PM 2.5. Osim toga, uzimajući u obzir udaljenost, emisije čestica iz restorana do monitora bi se najvjerovatnije raspršile.

Uređaj kojim se prati kvalitet zraka je MetOne BAM 1020. Ova sofisticirana oprema koristi se u američkim ambasadama i konzulatima širom svijeta, a istu tehnologiju koristi i Federalni hidrometeorološki zavod i Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo za njihova mjerenja PM 10. Za razliku od lokalnih monitora, monitor u Ambasadi SAD mjeri nivo sitnih čestica (PM2.5) i objavljuje podatke o njima. To su veoma sitne čestice koje prodiru duboko u respiratorni sistem i imaju ozbiljne posljedice po zdravlje. Mjerenja PM10 uključuju mjerenja PM2.5, kao i mjerenja većih čestica, tzv. grube frakcije (čestice 2.5 do 10 mikrometara). Zato na očitanje monitora za PM10 utječu i izvori velikih čestica, poput prašine - naveli su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.