SARAJEVO

Povećanje cijene struje značilo bi poskupljenje proizvoda

Pozvali su "Elektroprivredu BiH" i Vladu Federacije da urade nešto da do toga ne dođe

Udruženje poslodavaca FBiH održalo pres-konferenciju. A. Č.

A.Č.

7.12.2018

Udruženje poslodavaca Federacije BiH održalo je danas konferenciju za novinare na kojoj su upozorili da će, ako dođe do povećanja cijena električne energije za poslovne subjekte, cijene proizvoda biti veće. 

Pozvali su "Elektroprivredu BiH" i Vladu Federacije da do poskupljenja struje ne dođe.

- Povećanje od 15 do 30 posto nije bezazleno i dolazi u nezgodno vrijeme, kada poslovni ambijent u našoj zemlji nije na zavidnom nivou. Privredi se stalno nameću nova opterećenja. Cijena električne energije do sada je bila naša prednost, ali sada je gubimo - kazao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Podsjetio je da su prije nekoliko dana održali sastanak s predstavnicima "Elektroprivrede BiH" i Vlade, te da su dobili obećanja da bi se cijena trebala fiksirati za narednu godinu. Smailbegović je pojasnio da bi ona trebala biti 47-48 eura po megavatu, ali je istakao i da je ta cijena u RS dosta manja.

- Očekujemo da dođe do realizacije tog dogovora jer, ukoliko do najavljenog povećanja dođe, ono bi privredu na godišnjem nivou koštalo oko 80 miliona KM - dodao je Smailbegović.

Također, pojasnio je da cijene struje na evropskom tržištu zaista rastu jer je, kaže, dodatno opterećeno taksama.

- Međutim, u Bosni i Hercegovini te takse ne postoje. To će i nas dočekati za nekoliko godina, ali dok ih nema, nema razloga ni da ih plaćamo - naglasio je.

Rijad Hasić iz "TMD Groupa" kaže da je ta grupacija jedan od vodećih proizvođača u metalskoj industriji u BiH i potpunosti je izvozno orijentirana.

Za ilustraciju naveo je podatak da "TMD Group" čine proizvodne firme u kojima trošak električne energije čini do 30 posto ukupnih troškova.

- Bilo koje dodatno povećanje cijene električne energije predstavlja prijetnju za ispunjenje obaveza iz ugovora koje imamo zaključene s kupcima. Mi radimo sa svjetskim liderima u automobilskoj industriji - istaknuo je Hasić.   

Ako dođe do povećanja cijena električne energije, kompanije će imati veće troškove.

- Možda najveći dio proizvoda u Bosni i Hercegovini će poskupjeti jer će domaća industrija imati veće troškove poslovanja. Zbog toga će morati plasirati robu po višoj cijeni - upozorio je Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH i generalni direktor Tvornice cementa Kakanj.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.