OBRAZOVANJE

Nagrađeni najbolji učenici osnovnih i srednjih škola u FBiH

Federalno ministarstvo više od 10 godina prati rad školaraca

Fena

Fena

7.12.2018

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, u Mostaru je u petak upriličena dodjela nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine u školskoj 2017./2018. godini.

Na svečanosti su nagrađena 54 osnovnoškolca i srednjoškolca, a priznanja su uručena i školama koje pohađaju nagrađeni učenici.

Po tri učenika osnovnih i srednjih škola iz svakog kantona nominirala su kantonalna ministarstva obrazovanja, osim resornog ministarstva iz Zapadnohercegovačkog kantona.

Učenici osnovnih škola nagrađeni su novčanim nagradama od po 500 maraka, a učenici srednjih škola nagradama od po 600 maraka. Također, svi nagrađeni dobili su i po vrijedan set knjiga kao doprinos za entuzijazam.

Diplome i jednokratne novčane nagrade uručila je federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Elvira Dilberović, naglasivši da su nagrađeni učenici kroz svoja dostignuća i uspjehe afirmirali ne samo obrazovnu nego i odgojnu ulogu škole.

- Na listi nagrađenih učenica i učenika imamo djecu koja su ostvarila rezultate ne samo kroz uspjeh u školi nego i u vannastavnim aktivnostima, društveno volonterskim korisnom radu, ili koji su ostvarili zapažene rezultate u inovacijama, posebno u području energetike, ili onih koji su pokazali senzibilitet prema ranjivim kategorijama društva kroz volonterski rad – istaknula je ministrica Dilberović prilikom dodjele nagrada.

Podsjetila je da Federalno ministarstvo posljednjih 12 godina organizira nagrađivanje učenika osnovnih i srednjih škola, a u ovoj formi treću godinu.

- Nagrađivanjem i promoviranje najboljih učenika u FBiH želimo pružiti potporu nominiranim učenicima da ustraju u radu i učenju kako bi narednih godina nastavili nizati uspjehe na radost svoje porodice, škola, ali i cijele države - poručila je ministrica.

Monika Kreljavić iz Srednje škole "Krševo" u Kreševu i učenik Srednje medicinske škole u Mostaru Senad Bajat nisu krili zadovoljstvo što su dobili nagradu, ističući kako su se, uz opći uspjeh, trudili iskazati i u vannastavnim aktivnostima, sekcijama i takmičenjima.

Bajat je pozvao i ostale učenike da pokušaju, na svaki način, ostati u svojoj zemlji i, kako je rekao, uspjeti.

Istovremeno je napomeno da bi država također trebala više mariti za obrazovanje i mlade te im stvoriti bolje uvjete na tržištu rada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.