PRESUDE

Boško Dević osuđen na 10 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti

Tereti se da je izvršio progon civilnog bošnjačkog stanovništva

Sud BiH. Arhiv

Fena.ba

7.12.2018

Sud Bosne i Hercegovine danas je prvostepenom presudom proglasio krivim Boška Devića za krivično djelo zločini protiv čovječnosti i osudio ga na deset godina zatvora.

Optuženi Boško Dević proglašen je krivim za učestvovanje u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), pripadnika milicije i paravojnih formacija usmjerenog protiv civila bošnjačke nacionalnosti na području općine Ključ, znajući za takav napad, te da njegove radnje čine dio tog napada.

Dević se tereti da je, kao pripadnik VRS, izvršio progon civilnog bošnjačkog stanovništva zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti ubistvima, tako što je zajedno sa K. M., A. Z. i R. O, naoružani vatrenim oružjem, 11. avgusta 1992. godine u večernjim satima, u mjestu Gornji Kamičak, općina Ključ izveli iz kuća četvero civila bošnjačke nacionalnosti, koje su ubili nanošenjem tjelesnih povreda i pucanjem iz vatrenog oružja.

Kako se dalje navodi, tijela žrtava nađena su s vidnim povredama u ranim jutarnjim satima 12. avgusta 1992. godine i odvezena na mjesno groblje u mjestu Donji Kamičak, gdje su sva četvorica ukopana.

Na osnovu odredbe ZKPBiH, oštećeni u ovom predmetu se sa imovinsko-pravnim zahtjevima upućuju na parnicu, saopćeno je iz Suda BiH.

Na prvostepenu presudu dozvoljena je žalba Apelacionom vijeću Suda BiH u roku od 15 dana, a nakon što stranke i branioci prime pismeni otpravak presude.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.