MLADI Grand prix 20. festivala djece i omladine

Učenici Međunarodne škole Sarajevo osvojili nagradu

Nažalost, kvalitet godinama pada, ali i ove godine je bilo dobrih filmova

Fena
08.12.2018 20:04

Festival je ove godine dosegao veći nivo

Igrani film „Prekidamo!“, autora Nedžada Spahalića i Aide Mujčin iz Međunarodne srednje škole Sarajevo, dobitnik je grand prix nagrade 20. festivala filma djece i omladine „Zenica 2018“.

Organizator je za ovogodišnji festival, koji je realiziran u Multiplex kinu "Ekran", zaprimio više od 50 prijava, a 20-ak filmova prikazano je danas u zvaničnoj konkurenciji u kategorijama: igranog, dokumentarnog i animiranog filma te spotova, autora učenika osnovnih i srednjih škola iz BiH.

- Festival je ove godine dosegao veći nivo, samim tim festivalskim aktivnostima jučer i danas. Sinoć je, naime, član žirija Kerim Demiri u Muzeju garda Zenica održao i radionicu „Škola filma od ideje do realizacije“- istakla je portparolka Festivala Almedina Jašarević.

Demiri je napomenuo kako je prije pet-šest godina i sam sam bio učesnik ovog festivala te je i tada gledao puno kvalitetnih filmova.

- Nažalost, kvalitet godinama pada, ali i ove godine je bilo dobrih filmova. Zavisno od kategorije, dužina filmova iznosila je od pet do 10 minuta - ističe Demiri, koji dodaje kako je njegova sinoćnja radionica bila dobro posjećena te da su djeca bila jako zainteresirana.

- Kako su oni naučili nešto od mene, tako sam i ja nešto novo naučio od njih, a što me je posebno dojmilo- kaže Demiri, koji je poručio mladim autorima da se što više prijavljuju na slične festivale.

NA VRH