PROJEKTI

Na Jahorini završen okrugli sto o govoru mržnje u medijima

Učesnici skupa na su novinari iz različitih elektronskih i štampanih izdanja

Održan panel o govoru mržnje. Fena

Fena

9.12.2018

U okviru projekta “Mediji protiv govora mržnje”, na Jahorini je danas završen. Ovaj projekt organiziralo je Društvo novinara Bosne i Hercegovine, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, te Vijeća ministara BiH.

Kako je rekao generalni sekretar društva Fedžad Forto, istraživači Društva novinara BiH su u periodu izborne kampanje za opće izbore 2018. godine pratili sadržaje u medijima koji ukazuju na govor mržnje, a dio rezultata i analize monitoringa, kao i teorijskih i praktičnih uvida i preporuka koje su istraživači uradili u saradnji s nekoliko univerzitetskih profesora iz Sarajeva, Banje Luke i Mostara, prezentirani su na okruglom stolu.

Na početku skupa definiran je pojam „govor mržnje“, te istaknuto da se radi o ciljanom stvaranju prezira, stvaranju negativnih stereotipa, poticanju neprijateljstva, upućivanju prijetnji.

Mediji u BiH, kazao je Slavo Kukić, često su pošiljaoci političkih poruka nabijenih porukama mržnje, a svakodnevne političke tribine su često mjesto s kojeg se upućuju poruke govora mržnje.

- Posebna su tema društvene mreže koje su kanali za širenje govora mržnje - istakao je Kukić te naglasio da bi govor mržnje trebalo tretirati kao krivično djelo i sudski procesuirati.

Učesnici skupa na Jahorini su novinari iz različitih elektronskih i štampanih medija, predstavnici udruženja i organizacija civilnog društva, akademskog i nastavnog osoblja, kao i nadležnih vladinih institucija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.