CIKBIH

Prijevremeni izbori u devet općina i gradova 17. februara naredne godine

Mandat novoizabranim načelnicima trajat će do 2020. godine, s obzirom na to da su posljednji lokalni izbori održani 2016. godine

CIKBiH: Odluka o prijevremenim izborima

S. D.

10.12.2018


Centralna izborna komisija BiH utvrdila je na današnjoj sjendici u Sarajevu Prijedlog Odluke o raspisivanju i održavanju prijevremenih izbora za gradonačelnike Doboja, Trebinja, te načelnika općina Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac, Bužim, Domalјevac/Šamac, Drvar, Kakanj i Ribnik.

Odlučeno je da prijevremeni izbori u ovim gradovima, odnosno općinama budu održani 17. februara naredne godine. Podsjećamo, načelnici i gradonačelnici navedenih gradova i općina osvojili su mandate u zakonodavnim tijelima u BiH na izbroima održanim 7. oktobra, a s obzirom da su se odredkli funkcija na kojima su bili i preuzeli nove mandate, neophodni su novi izbori u tim mjestima.

Mandat novoizabranim načelnicima trajat će do 2020. godine, s obzirom da su posljednji lokalni izbori održani 2016. godine.

Na sjednici je istaknuto da se zadužuju nadležne službe CIK-a da prirpeme potrebne prateće akte za predstojeće prijevremene izbore. Za sada još nije poznato hoće li sredstva za provedbu izbora biti obezbijeđena na vrijeme. Od sredstava u budžetima zavisi i to hoće li CIK na tim izborima moći testirati nove izborne tehnologije koje bi trebale unaprijediti transparentnost izbornog procesa.

 Nove tehnologije u izbornom procesu zasigurno bi omogućile fer i poštenije izbore od prethodnih u BiH, koje mnogi smatraju i ocjenjuju da su bili podložni krađama i manipulacijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.