SARAJEVO

Primopredaja terenskih vozila civilnim zaštitama Lukavca i Zvornika

Štete uzrokovane katastrofama u BiH kontinuirano se povećavaju, a stanovništvo se svakodnevno suočava s katastrofama manjih razmjera

FUCZ: Građani se svakodnevno susreću s manjim katastrofama. Arhiv/Ilustracija

Fena

11.12.2018

U sklopu projekta ''Međusobno povezivanje u upravljanju rizicima od katastrofa'' (IDRM), koji finansira Agencija za razvojnu saradnju Italije, a provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), u proteklih nekoliko mjeseci vršeno je prikupljanje podataka o postojećim ljudskim i tehničkim kapacitetima koji su na raspolaganju u trenutnim tipovima operativnih jedinica i službi za odgovor u BiH.

U Mapi puta su utvrđeni nedostaci u odnosu na opće potrebe operacija odgovora na katastrofe u skladu s međunarodnim standardima te identificirane potrebe za razvoja kapaciteta.

S tim u vezi, danas će u Sarajevu biti izvršena primopredaja dva terenska vozila civilnim zaštitama Lukavca i Zvornika, a bit će i predstavljen prvi izvještaj Procjene kapaciteta za odgovor na katastrofe i Mape puta za BiH, najavljeno je iz UNDP-a.

IDRM projekt se realizira u saradnji s Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine, Federalnom upravom civilne zaštite, Republičkom upravom civilne zaštite Republike Srpske, Odjelom za javnu sigurnost Distrikta Brčko, kantonalnim i općinskim vlastima te drugim agencijama.

Štete uzrokovane katastrofama u BiH kontinuirano se povećavaju, a stanovništvo se svakodnevno suočava s katastrofama manjih razmjera.

Kao odgovor na sve učestalije ekstremne vremenske pojave, projekt „Međusobno povezivanje u upravljanju rizicima od katastrofa“ (IDRM) ima za cilj da ojača institucionalne kapacitete za smanjenje rizika od katastrofa (DRR) na svim nivoima vlasti postavljanjem pravnih i strateških okvira i provedbom mjera za upravljanje rizicima od katastrofa i klimatskih promjena.

Projekt finansira Agencija za razvojnu saradnju Italije, a implementira UNDP, u saradnji s Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine, Federalnom upravom civilne zaštite, Republičkom upravom civilne zaštite Republike Srpske, Odjelom za javnu sigurnost Distrikta Brčko, kantonalnim i općinskim vlastima te drugim agencijama.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.