SKANDALOZNO Tehnički direktor Tvornice obuće "Bema"

Seksističke izjave Marinka Umičevića naljutile javnost: Treba ženama dati antibebi pilule, da firma ne propadne

On je vrijeđao ginekologe i trudnice te izazvao oštre reakcije građana na društvenim mrežama

Srpskainfo.com

Marinko Umičević: Seksističke izjave

Foto: Društvene mreže


Seksističke izjave Marinka Umičevića, tehničkog direktora Tvornice obuće "Bema", koji je, gostujući u emisiji "Stav" TV K3 iz Prnjavora, vrijeđao ginekologe i trudnice, izazvao je oštre reakcije građana na društvenim mrežama. Oni smatraju da bi zbog svega izrečenog trebao biti kažnjen!

Umičević, koji je ujedno i odbornik u Skupštini grada Banja Luka, te član glavnog odbora SNSD-a i senator RS, tokom gostovanja u emisiji "Stav" obrušio se na ginekologe nazivajući ih "najgorim doktorima", jer prema njegovom mišljenju, trudnicama prije vremena otvaraju bolovanje.

On je, govoreći o padu nataliteta, kritizirao trudnice koje, kako tvrdi, čim zatrudne, odmah drugi mjesec idu na bolovanje, "što ne doprinosi razvoju poslovnog ambijenta u RS".

– To se kod Tite zvala trudnica, a sad ima neki čudni naziv i ne znam kako se zove. I ona se tretira kao da je posjekla prst, kao da je boli grlo. Što bih ja finansirao natalitet – kazao je Umičević.

On se požalio voditelju emisije da trudnice, "čim prokrvare, otvaraju bolovanje i ne rade po devet mjeseci", a potom se porode i odmah ponovo zatrudne, te opet ne rade godinu. Naveo je i da razmišlja o tome da kupi ženama u preduzeću "Bema” antibebi pilule, jer će mu, u protivnom, “propasti fabrika”.

Sporne izjave počinju u videu na 9.25.

Zna gdje se mijenja zakon

Lana Jajčević, pravna savjetnica u Fondaciji "Udružene žene", ističe da ovo nije prvi put da Umičević daje neprimjerene izjave, koje su vrlo ponižavajuće za žene.

Ona je pozvala Gender centar Vlade RS i Regulatornu agenciju za komunikacije BiH da osude njegov nepristojni govor prema ženama.

– Tačno je da poslodavci ne trebaju da snose neko breme porasta nataliteta, već to treba raditi država i treba mijenjati zakon, ali to nije razlog da Umičević govori takve neprimjerene izjave o ženama. On je poslodavac i odbornik, dakle neko ko obavlja javnu funkciju, i vrlo dobro zna gdje može mijenjati zakon. Dakle, tamo gdje sjedi i prima veliku platu treba mijenjati zakone ako mu se nešto ne sviđa, a ne da daje takve neprimjerene i skandalozne izjave – navodi Jajčević.

Ona ističe da bi RAK trebao izreći kaznu Umičeviću, jer je u javnom prostoru davao seksističke i uvredljive izjave.

Dotakli dno

Slično mišljenje dijeli i Aleksandar Petković, odbornik u Skupštini grada Banja Luke, koji kaže da je u ovoj zemlji sve moguće i da svako može da priča šta god hoće, a da ne osjeti ikakve posljedice za javno izgovorene riječi.

– Davno smo dotakli dno. Svako može svašta da priča i da za to ne odgovara. Žalosno je to što i pored ovolikog odlaska ljudi iz naše zemlje, nataliteta koji je u opadanju, mi uopšte nemamo vizije da smo narod u nestajanju. Takve izjave, ma od koga dolazile, degutantne su i skandalozne – smatra Petković.

Umičevićeva stranačka kolegica Snežana Kutlešić-Stević, inače član Gradskog odbora SNSD i odbornica u Skupštini grada Banja Luke, pokušala je da ublaži njegove izjave, navodeći da vjerovatno nije mislio to što je kazao.

- Što bi moja mama rekla, Marinko "bubne" ponekad i što misli i što ne misli. Mislim da nije razmišljao o onom što je rekao – kazala je Stevićeva, pokušavajući na taj način da opravda Umičevićeve izjave.

Ona ističe da se bez obzira na to od koga takve seksističke izjave dolaze, ograđuje od njih jer nisu primjerene.

– Ne podržavam te izjave, jer sam prije svega žena, a onda i majka – navela je ona.

Nešto oštrija bila je Nada Tešanović, predsjednica Aktiva žena SNSD i predsjedavajuća Vijeća naroda RS, koja je kazala da takve poruke uopće nisu dobre, s obzirom na to kakav nam je natalitet i koliko nastojimo da povećamo broj djece u Srpskoj.

– Ograđujemo se od tih izjava jer znamo da nam je demografska politika jedno od najvažnijih pitanja za budućnost s obzirom na to da nam je natalitet svake godine sve manji i manji – ističe Tešanović.

Ona dodaje da to što mnogo žena iz TO Bema ide na bolovanje jer su u drugom stanju nije problem već pozitivna vijest s obzirom na to da se rađaju djeca i samim tim povećava natalitet.

– Ne vjerujem da bi ginekolog napisao bolovanje a da za to nema razloga. Vjerujem da se Marinko malo preletio u svojoj izjavi i da nije tako mislio, kako je na kraju ispalo. U svakom slučaju, znamo da troškove porodiljskog ne snosi samo poslodavac, već i Vlada RS, odnosno budžet RS – zaključuje Tešanovićeva.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada Banja Luke, odbio je da komentira Umičevićeve izjave, pa je ostala nepoznanica da li će na nekoj od narednih sjednica biti zatraženo od direktora TO "Bema" da se javno izjasni o svojim seksističkim izjavama i izvini trudnicama i ginekolozima zbog uvreda koje je iznio na njihov račun.

NA VRH

Podijeli članak na