HAG

Karadžić zatražio da bude pušten na slobodu do pravomoćne presude

Sudija Van Johansen pozvao je branioce da svoj zahtjev izlože u pisanoj formi

Karadžić: Haški tribunal nepravomoćno ga osudio na 40 godina zatvora. Agencije

Fena

11.12.2018

Ratni zločinac i bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od sudskog Mehanizma u Hagu da ga pusti na privremenu slobodu do izricanja pravomoćne presude. 

Na raspravi o stanju u postupku Karadžić je kao razlog naveo to što je izricanje presude, koje je bilo planirano za ovaj mjesec, odgođeno zbog promjene u Žalbenom vijeću.

Predsjedavajući sudija Teodor Meron (Theodor Meron) sam je sebe prethodno izuzeo iz postupka, pošto je to tražila Karadžićeva odbrana, a zamijenio ga je sudija Ivo Rosa.

Karadžićeva odbrana zatražila je danas i da, zbog te promjene, Žalbeno vijeće počne ispočetka vijećanje o presudi, iako je postupak prethodno ušao u završnu fazu.

Potvrđujući da će presuda Karadžiću biti izrečena iduće godine, sudija Van Johansen (Vagn Johanssen) pozvao je branioce da svoj zahtjev izlože u pisanoj formi, uz podsjećanje da je vijećanje sudija o presudi prema pravilima Suda povjerljivo.

Haški tribunal nepravomoćno je osudio Karadžića na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

- Karadžić je uložio žalbu, ali su to učinili i tužioci koji traže da on bude osuđen i za genocid u još šest općina. Prvostepeno vijeće Karadžića je oslobodilo krivice po toj tački optužnice - navodi BIRN.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.