SARAJEVO Pohvaljeni napori da se mirnim putem dođe do istine

Susret šefa Delegacije EU i ambasadora s Murizom Memićem i Davorom Dragičevićem

Fena
11.12.2018 19:21

S današnjeg susreta u Sarajevu

Ambasadori svih država članica EU prisutnih u Bosni i Hercegovini i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark) sastali su se danas u Sarajevu s Murizom Memićem i Davorom Dragičevićem. 

- Ambasadori su napomenuli da je vladavina prava temeljni dio procesa integracije u EU i da se očekuje da upravo to pitanje bude izuzetno značajno zastupljeno u nadolazećem Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU - navodi se.

Cjelokupno civilno društvo ima punu podršku Evropske unije u zahtjevima da vlasti preuzmu odgovornost za provedbu vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

U svjetlu obilježavanja Dana ljudskih prava (10. decembar) ambasadori EU su razgovarali o pritiscima na djelovanje civilnog sektora i slobodu govora u Bosni i Hercegovini. Potcrtano je da svi akteri trebaju djelovati u duhu poštovanja.

Ambasadori su pohvalili napore Memića i Dragičevića da mirnim putem traže pravdu za smrt svojih sinova.

- Kao i svi građani BiH, Memić i Dragičević imaju pravo očekivati temeljne i profesionalne istrage o svim teškim zločinima od relevantnih agencija za provođenje zakona i pravosuđa. Ništa manje se ne traži od bilo koje države koja teži članstvu u Evropskoj uniji - navode iz Delegacije EU u BiH.

NA VRH